SF præsenterer grøn genopretningspakke

16x9
Pia Olsen Dyhr Foto: Sara Gangsted / Scanpix Denmark

På SFs sommergruppemøde mandag præsenterer partiet en såkaldt grøn genopretningspakke, som de næste fem år afsætter 1,1 milliard kroner til opgaven.

Landbruget skal fremover bidrage mere til at sikre rent drikkevand i hanerne, mindske iltsvind i fjorde og havområder og nedbringe udslippet af drivhusgasser. Det skriver Information. 

På partiets sommergruppemøde mandag præsenterer partiet en såkaldt grøn genopretningspakke, som de næste fem år afsætter 1,1 milliard kroner til opgaven.

Genopretningspakken kommer, efter at regeringens landbrugspakke har efterladt en "solid regning" ikke alene til miljøet, men også til skatteyderne, siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr til Information: 

- Jeg mener, at forureneren og landbruget selv bør betale regningen i henhold til forureneren betaler-princippet, der ifølge lovgivningen både gælder for erhverv og private. Men vi har åbenbart en regering, som i sine skåltaler er optaget af personligt ansvar og af at passe på danskernes penge, men lader hånt om sine principper, når det kommer til landbruget, siger SF’s formand. 

Sådan skal pengene findes

Pengene skal teknisk findes ved at reducere den direkte landbrugsstøtte (hektarstøtten) med 225 millioner kroner årligt og bruge disse til at øge landdistriktsmidlerne, der så kan betale regningen for landbrugspakken.

Derved frigøres det samme beløb til at løse andre miljøopgaver. SF vil nu forsøge at samle det såkaldt grønne flertal i Folketinget (som inkluderer både oppositionen og De Konservative) bag en række beslutningsforslag, der pålægger regeringen at gennemføre forslagene. 

Andre partier er positivt stemt

På forhånd er de andre oppositionspartier positive over for SF’s forslag. 

- I Socialdemokratiet er vi optaget af at finde den rette balance mellem erhvervs- og miljøpolitik, hvor vi både sikrer bæredygtighed, vækst og arbejdspladser, siger Socialdemokraternes miljøordfører, Simon Kollerup til Information.

- Derfor synes jeg, at SF’s forslag på lange stræk er spændende, men jeg mener også, at forslaget overser det produktionsmæssige aspekt. Samtidig anviser SF ingen holdbar finansiering til forslaget, hvilket er en svaghed. 

De radikales miljøordfører, Ida Auken, kalder SF’s forslag for "ganske fornuftige" og henviser til, at partiet faktisk selv tidligere på året fremlagde en såkaldt grøn genopretningspakke:

- Jeg tænker næsten, at SF er blevet lidt inspireret både med hensyn til titlen på pakken og den konkrete politik, siger Ida Auken. Også Enhedslisten og Alternativet er positive i forhold til forslaget.