Rio 2016

Danskerne er splittede: Kan kronprinsen være IOC-medlem og samtidig politisk neutral?

Kronprins Frederik kritiseres for at bakke op om IOC’s beslutning om ikke at udelukke alle russiske atleter fra OL. Danskerne er splittede.

Er det problematisk, at kronprins Frederik er medlem af den Internationale Olympiske Komité (IOC), når han samtidig skal være partipolitisk uafhængig?

Det spørgsmål er i høj grad noget, der deler danskerne.

FAKTA: Hvorfor skal Kongehuset forholde sig politisk neutralt?

- Det nuværende danske monarki er ifølge Grundloven konstitutionelt. Et konstitutionelt monarki er et demokratisk regeringssystem, hvor statsoverhovedet er en monark.

- Monarken er derfor magthaver af navn, men ikke regerer landet i praksis. Monarken kan altså ikke på egen hånd udføre politiske handlinger. Stadfæstelsen og dermed ikrafttrædelsen af de vedtagne love sker i Statsrådet, som består af ministrene under ledelse af dronningen.

- Det er i den forbindelse vigtigt at pointere, at monarken skal forholde sig neutral i forhold til partipolitik.

Kilde: Faktalink.dk 

Debatten om kronprinsens engagement i IOC er endnu en gang blevet højaktuelt, efter den danske tronarving tidligere på ugen sagde til B.T., at han bakker op, at de russiske atleter ikke er blevet kollektivt udelukket fra OL efter beskyldninger om organiseret statsdoping.

Den danske regering med kulturminister Bertel Haarder i spidsen mener modsat kronprinsen, at alle russiske atleter burde have været udelukket. Og dermed er der politisk uenighed mellem regeringen og et medlem af kongehuset, som ellers skal forholde sig neutral i forhold til partipolitik.

Derfor har Megafon for TV 2 fredag spurgt danskerne, om de finder kronprinsens IOC-medlemskab problematisk.

Her svarer 44 procent, at de ikke ser kronprins Frederiks engagement som problematisk, mens 37 gør det modsatte. Resten svarer enten ved ikke eller hverken/eller.

Idrætsprofessor: Kronprinsen lever op til sin forpligtigelse

Idrætsprofessor ved Købehavns Universitet Hans Bonde sagde torsdag til TV 2, at han mener, kronprinsen har begået en ”kæmpe brøler” ved at udtale sig i modsætning til regeringens linje.

Det viser meningsmålingen

Jeg synes, det er problematisk, at kronprins Frederik er medlem af IOC, når han samtidig skal være partipolitisk uafhængig:

Overvejende uenig, Helt uenig: 44 procent.

Helt enig, Overvejende enig: 37 procent.

Hverken/eller og ved ikke: 19 procent.

Synes du, at kronprins Frederik skal genopstille til IOC, eller synes du han skal trække sig?

Han skal genopstille til IOC: 44 procent.

Han skal trække sig fra IOC: 35 procent.

Ved ikke: 21 procent.

Målingen er gennemført som en web-undersøgelse d. 12. august. 1.004 respondenter har deltaget i undersøgelsen.  

Ifølge Jørgen Hansen, professor i idrætshistorie ved Syddansk Universitet er det dog ikke så sort/hvidt, om kronprinsen har begået en fejl.

Han lever op til sin forpligtigelse over for IOC. Om man kan lide det eller ej, er en anden diskussion.

Idrætsprofessor Jørgen Hansen.

Han mener, at den danske tronarving som IOC-medlem står i et dilemma, fordi han er udpeget af IOC selv og ikke er valgt ind af Danmark.

Derfor mener Jørgen Hansen, at kronprinsens opgave er at repræsentere IOC i Danmark, og i den forstand lever kronprins Frederik op til sine forpligtigelser ved at stå ved IOC’s synspunkter.

I dette tilfælde vejer IOC-kasketten nemlig tungere end den kommende kongekrone, mener Jørgen Hansen.

- Han lever op til sin forpligtigelse over for IOC. Om man kan lide det eller ej, er en anden diskussion, siger Jørgen Hansen til TV 2.

Danskerne uenige om kronprinsens fremtid i IOC

Kronprins Frederiks IOC-tid render ud i 2017, men tidligere på sommeren åbnede hovedpersonen selv op for at fortsætte.

Derfor har Megafon også spurgt danskerne, hvad de synes om, at kronprinsen forlænger sit IOC-medlemskab. Her svarer 44 procent, at de mener, han bør genopstille, mens 35 procent svarer, at han bør trække sig.

Ifølge idrætsprofessor Jørgen Hansen indebærer kronprinsens IOC-medlemskab, at der vil opstå problemer ”som man ikke kan undgå at løbe ind i hele tiden”.

Som følge af det, virker det derfor også stærkt tvivlsomt, om kronprinsen kan undgå nye diskussioner, hvis han fortsætter i IOC.

Han nævner som eksempel, at vinter-OL i Beijing i 2022 kan blive en udfordring.

- Der vil man igen komme ud i en masse problemstillinger, hvor man moralsk skal forholde sig til, om det ene eller andet nu er rigtigt, siger Jørgen Hansen.

Kronprinsen: Jeg har masser at give

Selv sagde kronprins Frederik i juli om sine overvejelser:

- Jeg føler, det er vigtigt, at vi i Danmark beholder den stol i IOC, en dansker har haft kontinuerligt i 100 år. Danmark har ikke automatisk et sæde.

- Det er ikke arveligt og går ikke bare i arv til en flink eller dygtig dansker, og jeg synes bestemt, jeg har masser at give af, sagde kronprins Frederik til Berlingske.

Han er i rollen som IOC-medlem tidligere blevet kritiseret for, at han som kronprins ikke kan forholde sig til betændte emner som bestikkelse, nepotisme og statsorganiseret doping.

I interviewet med Berlingske i juli gav kronprinsen udtryk for, at han er blevet overrasket over kritikken på ”den lidt ærgerlige måde”, men at han har tænkt over, at ”det var en meget dansk kritik”.

- Jeg vil ikke sige, at vi hagler hinanden ned, men vi er meget hurtigt kritiske over for de af vores landsmænd, som ønsker at stille op til noget, hvor man taler sit lands sag og egentlig er ambassadør for sit land, siger kronprins Frederik.