Samfund

Nøgenfotograf afviser kritik fra udstillet model

Ida Sørensen føler sig udnyttet af nøgenfotograf, der lige nu udstiller afklædte kvindekroppe. Fotografen afviser kritik.

I en afkrog af fotoudstillingen "Female Beauty" på Nytorv i København, der gennem billeder af afklædte kvindekroppe hylder kvindekroppen og frisindet, hænger ucensurerede billeder af 22-årige Ida Sørensen.

Billederne, der måler tre gange fem centimeter, er udgivet mod den 22-årige nøgenmodels vilje.

Det skriver MetroXpress.

Ida Sørensen mener ifølge MetroXpress, at nøgenfotografen Mathilde Grafström, der er kunstneren bag udstillingen, har misbrugt hendes tillid.

- Billederne går virkelig over min grænse. Det er virkelig ubehageligt. Jeg føler mig meget utilpas med, at min fisse hænger til offentlig skue. Det er ikke noget, jeg selv har valgt, siger Ida Sørensen til MetroXpress.

Model: Jeg stolede på fotografen

Inden Mathilde Grafström tog adskillige billeder af Ida Sørensen afklædt, skrev nøgenmodellen under på en kontrakt. Her stod blandt andet, at "billederne må uden yderligere godkendelse anvendes i indenrigs- og udenrigs konkurrencer samt udstillinger".

Ifølge Ida Sørensen indgik de dog en mundtlig aftale, der betød, at billederne under den første fotooptagelse var en test. Hun troede derfor ikke, at billederne ville se dagens lys. Samtidig mener Ida Andersen, at hun ikke er blevet gjort opmærksom på, at billederne skulle bruges til udstillingen "Female Beauty".

- Jeg ved godt, at jeg var dum, da jeg skrev under. Men jeg stolede på hende og havde forklaret, at jeg ikke ønskede billeder med kønsdele. Jeg bryder mig virkelig ikke om de billeder, hvor man kan se det, og jeg havde ingen anelse om, at hun ville smække det op på plakater og i bøger, siger Ida Sørensen til MetroXpress.

Ikke sande udmeldelser

Ifølge Mathilde Grafström er Idas udmeldelser ikke sande. I en skriftlig korrespondance for over et halvt år siden skrev Ida Sørensen til fotografen, at Mathilde Grafström må bruge billederne, som hun ville:

"Jeg har ikke noget problem med 40 ud af de 43 billeder, du har sendt til mig. Jeg er bare ikke særlig vild med dem, der har direkte-op-i-kameraet eller åbne kønsdele-billeder. Igen: Du må ifølge kontrakten bruge billederne, som du vil. Nu kender du bare min holdning til billederne. Alle er flotte, men tre af dem er for meget (ifølge min mening)".

Derudover gør Mathilde Grafström opmærksom på, at hun gennemgik nøje kontrakten over for Ida Sørensen, inden nøgenmodellen skrev under.

- Hun (Ida Sørensen, red.) vidste, hvad hun gik ind til. Det var ikke en test-shoot. Jeg er en kendt nøgenfotograf. Det ved alle. Det kan ikke komme som en overraskelse, at billederne bliver offentliggjort. Det stod også i kontrakten, jeg læste højt for hende, siger Mathilde Grafström til TV 2.

Fotograf: Jeg føler mig forulempet

Mathilde Grafström har generelt svært ved at forstå, hvorfor nøgenmodellen retter kritikken mod hende. 

Især når det ikke er muligt at se Ida Sørensens kønsdele på billederne, der måler tre gange fem centimeter, på Female Beauty-udstillingen, forklarer hun.

- Jeg er uforstående overfor hendes kritik. Jeg har handlet korrekt. Derfor føler jeg mig trampet på. Specielt når hun går ind og tegner på min udstilling. Det er hærværk og langt ude, siger Mathilde Grafström og henviser til, at Ida Sørensen med en sort tusch har streget billederne af sig selv ud på Female Beauty-udstillingen.

Samtidig forstår fotografen ikke, at Ida Sørensen ikke skulle være bekendt med, at billederne skulle bruges til fotoudstillingen.

- Det var netop en af grundene til, at hun henvendte sig til mig. Hun synes godt om projektet, siger Mathilde Grafström og forklarer, at det var på et Facebook-opslag, hvor hun søgte nøgenmodeller til projektet, at Ida Sørensen bød sig til.

- Jeg har masser af billeder at bruge. Jeg valgt ikke Idas billeder til min nye udstilling, men nogle andre billeder. Jeg kunne altså ikke forudse, at det ville være problematisk for hende at figurere blandt de små, fravalgte billeder på Female Beauty-udstillingen, for der kan man jo netop ikke se hendes køn. På den måde mener jeg, at jeg faktisk har imødekommet hendes ønske.

Female Beauty-udstillingen slutter 19. august. TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Ida Sørensen, men det har ikke været muligt.

Herunder kan du se, nogle af de billeder der var for anstødelige til fotoudstillingen. Find dem ved at køre pilen til venstre.

Ida Sørensen er ikke at finde på nogle af billederne.

Førbillede
Efterbillede 2
førbillede 3
Efterbillede
Førbillede 4
Efterbillede 4
Førbillede 6
Efterbillede 6