Samfund

Læger kæmper for mere immunterapi i kræftplan

Immunterapi fylder ikke meget i Sundhedsstyrelsens oplæg til kræftplan. Og det er en fejl, mener læger.

Sundhedsstyrelsen bliver nu kritiseret af en række af landets førende kræftlæger samt Kræftens Bekæmpelse for at negligere immunterapi, som er en kræftbehandling, der i fremtiden er udset til at redde mange kræftpatienters liv.

Det skriver Jyllands-Posten.

Immunterapi er nemlig kun nævnt med få ord i det oplæg til en ny national kræftplan, som Sundhedsstyrelsen har lavet forud for efterårets politiske forhandlinger om fremtidens indsats på kræftområdet.

Det på trods af, at immunterapi har mangedoblet overlevelsen hos patienter med udbredt modermærkekræft og snart vil være klar til behandling af en lang række andre kræftformer.

- Immunterapien er nok den største landvinding inden for kræftbehandling. Når også de store patientgrupper inden for blandt andet tarm- og brystkræft i fremtiden skal behandles med dette, vil det være en trussel mod økonomien i det danske sundhedsvæsen.

- Alene af den grund mener jeg, at immunterapi skal skrives ind i en visionær ny kræftplan, siger Peter Sørensen, ledende overlæge, onkologisk afdeling på Odense Universitetshospital, som på sin afdeling administrerer en række forskellige former for kræftbehandling.

Dyr behandling

Også administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard er forundret og efterlyser decideret et nationalt center for immunterapi, der kan samle viden, erfaring og forskning.

- Immunterapi er et af de områder i kræftbehandlingen, som vi har størst forhåbning til. Jeg er overrasket over, at der nationalt ikke er sket noget på det felt, siger han til Jyllands-Posten.

Behandling med immunterapi er meget dyrt og koster gennemsnitlig 55.000 kroner per patient per måned. Derfor er der ifølge flere læger brug for at sætte en særlig pulje penge af til immunterapi.

Hos Sundhedsstyrelsen siger sektionsleder Kirsten Hansen i en skriftlig kommentar, at det faglige oplæg indeholder overordnede anbefalinger frem for en prioritering af specifikke behandlingsmetoder.