Samfund

Flere danskere overlever kræft: Se procenterne i din region

Danmark haler ind på sine nordiske naboer, når det kommer til overlevelse af kræft. Få et overblik over tallene her.

Blandt politikere og samfundsdebattører har det længe været et hyppigt brugt argument, at Danmark halter voldsomt bagefter i forhold til vores nabolande, når det kommer til kræftbehandling og overlevelse af den alvorlige sygdom.

Men nu viser nye tal fra den såkaldte Nordcan-database, der samler kræftstatistik i Norden, at det faktisk ikke forholder sig sådan længere - Danmark haler nemlig ind på de andre nordiske lande.

Og den positive udvikling gælder for stort set alle de mest udbredte kræftsygdomme, og dermed ses fremgangen også på de samlede tal for alle kræfterformer (se grafikkerne for mænd og kvinder herunder).

Den store fremgang er noget, der skaber glæde hos Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen:

- Fremskridtene i Danmark er større end i de andre nordiske lande - vi haler ind på dem. Det er en god indikator på, at kræftpakkerne virker, siger han til TV 2 med henvisning til de politisk vedtagede pakkeforløb, hvor patienten udredes og behandles hurtigere end tidligere.

Foruden kræftpakkerne mener Leift Vestergaard Pedersen, at det er mange brikker, der samlet set har før til den positive udvikling.

- En anden vigtig brik er faktisk det, at danskerne har stået sammen og sagt, at vi vil være med til at løse kræftens gåde. Der er forsket, der er samlet ind, og der er sat penge ind til at udvikle kræftområdet. Det er mange brikker, der tilsammen nu viser resultater, som vi kan være stolte af, og som vi kan være glade for.

At Danmark - på trods af den positive udvikling - stadig halter en smule efter resten af Norden, kan ifølge Leif Vestergaard Pedersen delvist forklares med, at danskerne simpelthen lever mere usundt end vores naboer.

- Vi ryger mere end de andre nordiske lande, og derfor ser vi mere lungekræft. Og en del af årsagen til bugspytkirtelkræft er er alkohol, og der ligger vi også højt i forhold til de nordiske lande, siger han.

Professor: Forskel på registrering

Anders Green, der er professor i klinisk epidemiologi ved Syddansk Universitet, påpeger desuden overfor Kristeligt Dagblad, at det er vigtigt at huske, at der er forskel i den måde, hvorpå Danmark og Sverige registrerer patienter og deres dødelighed.

- Rent faktisk dør cirka fem procent af de danske lungecancerpatienter inden for 60 dage fra diagnosetidspunktet og uden at have fået foretaget fuld udredning. Hvis en sådan andel på forhånd er udeladt i de svenske data, passer det smukt som forklaring på forskellen på etårsoverlevelsen mellem landene, siger han til avisen.

Anders Green understreger dog, at der ikke er bevis for, at de forskellige registreringsmetoder forklarer en højere overlevelsesprocent i Sverige sammenlignet med Danmark.

På kortet herunder kan du få et indblik, hvor høj overlevelsesprocenten er i de enkelte regioner:

I Nordcans database kan du se overlevelsesprocenten fordelt på de forskellige kræftformer, og på esundhed.dk kan du se overlevelsesprocenten for alle kræftformer fordelt på regioner.