Samfund

Engell: Derfor udsætter dronningen besøg i Tyrkiet

Udsættelsen af dronningens statsbesøg til Tyrkiet er diplomatisk velhåndteret, mener Hans Engell.

Dronning Margrethe skulle have været på statsbesøg i Tyrkiet fra 17. til 19. oktober. Men besøget er nu udsat på grund af undtagelsestilstand i Tykiet.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er det tydeligt, at udsættelsen er sket i fred og fordragelighed og i kontakt med den tyrkiske ambassade i Danmark, det tyrkiske udenrigsministerium og præsidentembedet i Tyrkiet.

- Det er sådan en rigtig diplomatisk velhåndteret sag, hvor ingen taber ansigt, og hvor dronningen ikke skal afsted, siger Hans Engell til TV 2.

Politisk pres spiller ind

Selvom der fra flere sider i Folketinget har været presset på for, at dronningen skulle aflyse besøget, mener Hans Engell ikke, at udsættelsen skyldes politisk pres.

Men han medgiver, at det har talt med i overvejelserne.

- Selvfølgelig har både kongehuset og regeringen været klar over, at hvis dronningen rejste, så ville der formentlig blive en hulens politisk ballade på Christiansborg med spørgsmål og kritik og alt muligt, siger Hans Engell.

Udenrigsminister afviser politisk pres

Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), har afvist, at udsættelsen af besøget skyldes politisk pres.

- Ud fra en betragtning om, at når der er indført undtagelsestilstand i Tyrkiet på grund af sikkerhedssituation, så er det uholdbart at sende Dronningen afsted på statsbesøg. Derfor bliver statsbesøget udsat til et tidspunkt, hvor situationen er normaliseret, siger Kristian Jensen.

Udenrigsministeren skulle også have været med på besøget sammen med et større antal danske virksomheder.

Siden kupforsøget i Tyrkiet har præsident Erdogan fået tusinder af politiske modstandere arresteret eller fyret og har åbnet for at genindføre dødsstraffen. Men på trods af massiv kritik mener udenrigsministeren, det kan forsvares at gennemføre et statsbesøg til Tyrkiet.

- Et statsbesøg er noget, som vi gennemfører i mange typer lande. Vi gennemfører det i demokratiske lande, som vi er meget enige med, vi gennemfører det også i lande, der ikke er demokratiske, og som vi er meget uenige med. Det har man gjort historisk, det har man gjort under den her regering, det vil man også gøre fremadrettet. Og det gør man, fordi et statsbesøg er en mulighed for at komme i en tættere dialog med hinanden, men sådan som situationen er i Tyrkiet i øjeblikket, så er det ikke tiden til at gennemføre statsbesøg, siger Kristian Jensen.