OVERBLIK: Det ved vi om Scandinavian Star-katastrofen

159 mennesker døde, da færgen Scandinavian Star brændte i 1990. Få her overblik over katastrofen.

Norsk politi sætter nu et punktum i sagen om dødsbranden om bord på Scandinavian Star, som fandt sted 7. april 1990 og kostede 159 mennesker livet. Politiet slår efter yderligere to års efterforskning fast, at der ikke findes bevis for, at der var flere brandstiftere om bord på skibet. Det skriver den norske avis VG.

Dermed frikendes mandskabet, som i 26 år har levet med mordbrandbeskyldninger mod sig.

En kommission er dog også i gang med at undersøge branden på Scandinavian Star. Kommissionen forventes at komme med nyt om sagen i juni 2017.

Det ved vi om branden

Ilden brød ud flere steder på færgen, der lå i Skagerrak på vej fra Oslo til Frederikshavn. Formentlig var der tale om påsatte brande.

Nu bryder den tidligere danske hovedundersøger af katastrofen, Flemming Thue Jensen fra Søfartsstyrelsen, 26 års tavshed og siger, at "to personer fra mandskabet" antændte branden. En af dem skulle angiveligt være skibets maskinmester.

Det kom frem under et pressemøde i Oslo i går. I dag har Flemming Thue Jensen afgivet forklaring for en særlig norsk undersøgelseskommission.

159 mennesker døde, da færgen Scandinavian Star brændte i 1990. Få her overblik over katastrofen. Video: Jasmina Blichert

Her følger et overblik over katastrofen:

 * Scandinavian Star brød i brand om natten 7. april på vej fra Oslo til Frederikshavn.

 * 482 besætningsmedlemmer og passagerer var om bord på færgen. 158 af dem mistede livet ved branden, mens yderligere én døde senere af sine kvæstelser.

 * Efterforskning har vist, at ilden var opstået flere forskellige steder på færgen, og at der dermed sandsynligvis var tale om en påsat brand.

 * Norsk Politi gav en dansk lastbilchauffør, der selv omkom i branden, skylden. Men anklagen er trukket tilbage, efter at svenske brandeksperter anser det for usandsynligt, at danskeren kunne have startet de i alt seks brande på skibet.

 * Sikkerheden om bord på Scandinavian Star blev kritiseret, da det kom frem, at personalet hverken havde holdt brandøvelser eller var blevet instrueret i sikkerhedsudstyret.

 * Kaptajnen, rederen og direktøren blev i 1993 dømt for overtrædelse af loven om skibes sikkerhed. De fik den daværende strengeste straf på seks måneders hæfte.

 * Pårørende til ofrene har kritiseret efterforskningen og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel. Det samme mener den norske ekspertgruppe "Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star", der fremlagde resultatet af sine undersøgelser 6. april 2013.

 * Resultaterne og materialet fra ekspertgruppens rapport er efterfølgende blevet delt med politiet i Oslo.

 * I januar 2015 besluttede Norges storting at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal granske omstændighederne ved færgebranden.

Herunder kan du se eller gense TV 2s dækning af Scandinavian Star-branden i 1990.

Kilder: Ritzau, tv2.no, VG.