Samfund

Eksotiske dyr invaderer Danmark

Mere end 500 nye dyrearter er kommet til Danmark de seneste 16 år. Biolog er begejstret for fremtiden, der bringer endnu flere nye arter til landet.

Sjakaler, delfiner, gribbe, ulve og insekter. Den seneste tid er det ene eksotiske dyr efter det andet blevet spottet i den danske natur. Siden år 2000 er flere end 500 nye dyrearter kommet til Danmark, og stigningen ser ud til at fortsætte.

Senest var det guldsjakalen, der for nylig skabte en regulær sensation, da den blev spottet af naturfotografen Carsten Clausen i Nordjylland. Det var nemlig første gang nogensinde, at en levende en af slagsen var blevet fanget på kamera i Danmark, og blot anden gang at sjakalen var set i landet.

Et legesygt besøg

For blot en uge siden var det dyrepassere og havbiologer fra Øresundsakvariet, der fik sig noget af oplevelse.

En delfin havde slået vejen forbi og sprang fuld af energi rundt i vandet tæt omkring akvariets gummibåd. Og som videoen afslører, var det i den grad et begejstret publikum, som delfinen optrådte for.

- Det var så vildt! Jeg troede ikke, at jeg skulle opleve en så nysgerrig almindelig delfin i Øresund, og så fik jeg og en af vore dyrepasserelever fra akvariet, ovenikøbet snorklet med den under vandet. Aldrig har jeg prøvet noget lignende – stor, stor oplevelse, fortalte havbiolog Jens P. Jeppesen.

Flere gange i år er den almindlige kortnæbede delfin set i de indre danske farvande. Men det er ikke det eneste eksotiske dyr, der er blevet spottet flere gange i den seneste tid.

Det store pattedyr er vendt tilbage

Ulven, der ellers har været forsvundet fra Danmark i mange år, blev spottet igen i maj af to fritidsornitologer på Ovstrup Hede ved Ørre. Selvom ulven er et meget sky dyr, lykkedes det Ole Christian Olesen og Carl Johansen at få helt unikke billeder af den.

- Vi ser, at en flok krondyr er meget opmærksomme på et eller andet, og da vi vender kikkerten i samme retning, ser vi et dådyr. Det tror vi i hvert fald i fem sekunder, men så bliver vi klar over, at det er en ulv, fortæller Ole Christian Olesen til TV Midtvest.

Jagt og klimaet er skyld i dyreinvasion

Men hvorfor kommer disse dyr pludselig til Danmark? Ifølge seniorforsker ved Naturhistorisk Museeum Thomas Secher Jensen er det både på grund af klimaet og fordi, at jagten på disse dyr er blevet væsentligt mindre.

- Det er først og fremmest nok et udtryk for, at jagten er ophørt mange steder på de her dyr. Vi har fået havørne og kongeørne ind, vi har vandrefalke, vi har ulven, og det er simpelthen fordi, at jagttrykket er forsvundet, forklarer han til TV 2 og fortsætter:

- Og så er det blevet varmere, hvilket betyder, at vi måske får insekter ind fra syd, som trives i varmere klimaer. Men klimaet er ikke årsagen til, at de rigtig store dyr kommer hertil, fastslår han.

Mange flere dyr i fremtiden

Sjakalens besøg er givetvis et udtryk for, at bestanden er voldsomt eksploderet på Balkan de seneste år. En massiv bekæmpelse af ulvebestanden i disse områder har givet sjakalen rig mulighed for at formere - og sprede sig, og nogle søge nye territorier i jagten på en mage.

Fremover kan vi godt forvente at støde på endnu flere eksotiske dyr i den danske natur. Ifølge Naturhistorisk Museum er der siden år 2000 kommet over 500 nye arter til Danmark, og Thomas Secher Jensen er overbevist om, at vi vil se endnu flere i fremtiden. 

Men det er forskeren bestemt ikke ked af. Tværtimod. 

- Jeg synes, det er positivt. Jo flere spændende arter, vi kan se og opleve, jo bedre. Så er der da noget vildskab tilbage i Danmark, siger han.