Samfund

For første gang nogensinde: Guldsjakal fotograferet på spring i Danmark

Museumsinspektør er begejstret over fundet af en vild sjakal i Nordjylland, der ikke er set i Danmark i et år.

En vild sjakal er blevet fotograferet på spring i Nordjylland. Det er en biologisk sensation, lyder det fra biolog og museumsinspektør fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, Thomas Secher Jensen, efter at han har set en serie fine fotos af en guldsjakal, der er blevet fotograferet i Lille Vildmose i Himmerland.

- Det er første gang, at der er fotograferet en levende guldsjakal i Danmark, og blot anden gang, at sjakalen besøger Danmark, siger Thomas Secher Jensen til Nordjyske Stiftstidende.

Jeg troede først, at der var tale om en stor ræv

Carsten Clausen

Det var naturfotografen Carsten Clausen, Randers, der ganske uventet stødte ind i det usædvanlige dyr, da han besøgte vildmosen om aftenen for at fotografere fugle og dyr.

En fundet dræbt

- Det gik ret hurtigt, og da den var tydeligt sky, troede jeg først, at der var tale om en stor ræv, men jeg kunne ret hurtigt se, at det ikke var en ræv, forklarer Carsten Clausen.

Han har nu lagt en serie fotos af sjakalen ud i facebook-gruppen, "Vild med Lille Vildmose".

Første gang, der blev påvist en vild sjakal i Danmark, var i september 2015, hvor der blev fundet en trafikdræbt sjakal nær Karup i Midtjylland.

De to jyske fund falder i fint i tråd med, at guldsjakalen i de senere år har bredt sig hastigt fra sit hidtidige udbredelsesområde på Balka.

Her er der faste bestande i Bulgarien, Grækenland og Serbien, forklarer Thomas Secher Jensen til Nordjyske Stiftstidende.

Guldsjakalen minder af udseende om en lille spinkel ulv, men er mindre. Den har en stor busket hale. Den vejer normalt 7-15 kilo, hvilket er noget mere end en ræv, som normalt vejer 6-8 kilo, men markant mindre end en ulv, som normalt vejer 25-60 kilo.