På kant med loven: Jobsøgende bliver spurgt til seksualitet, religion og om de skal have børn
Mange nyuddannede må svare på spørgsmål om deres seksualitet, eller om de har planer om at blive gravide, selvom det er ulovligt at lægge vægt på.
Er du gravid? Planlægger du at få børn i den nærmeste fremtid? Er du homoseksuel? Er du muslim? Hvilket parti tilhører du?
Mindst et af denne type spørgsmål er mere end hver tiende nyuddannede blevet stillet i forbindelse med jobsøgning, viser ny undersøgelse fra fagforeningen Djøf.
Det skriver Politiken mandag.
Ulovligt at lægge vægt på
- Det er i strid med loven at lægge vægt på, om en kvinde er gravid eller planlægger at blive det, eller om en mand er muslim eller homoseksuel, i valget af kandidat. Derfor er der som udgangspunkt ingen grund til at stille de spørgsmål, siger Mette Klingsten, der er specialist i arbejds- og ansættelsesret og advokat ved Mette Klingsten Advokatfirma, til Politiken.
Det ulovlige ligger altså ikke i selve spørgsmålene, men siden virksomhederne spørger til det, må det antages, at de lægger vægt på det – og dét er ulovligt, forklarer Mette Klingsten.
Det samme mener jurist og ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder Maria Ventegodt Liisberg.
Særligt kvinder får upassende spørgsmål
Undersøgelsen dækker over 1.500 medlemmer fra Djøf, som er blevet spurgt til, hvordan de fik deres første job efter endt uddannelse.
Her svarer 11,5 procent, at de direkte eller indirekte blev spurgt til planer om at stifte familie, seksuel orientering, politisk ståsted eller religion. Især kvinder blev spurgt om det.
Det fremgår ikke af undersøgelsen, hvilket af de fire emner mændene og kvinderne primært blev spurgt til ved jobsamtalen. Men Djøf oplyser, at arbejdsgiverne særligt har interesseret sig for planer om familieforøgelse.
Dansk Arbejdsgiverforening mener, at virksomhederne bør lade være med at spørge til familieplaner og religion.
- Det er naturligt at berøre emner som familieforhold for at få et billede af, hvem ansøgeren er. Men i bund og grund mener vi, at arbejdsgiverne skal holde sig til at tale om kvalifikationer og stillingens indhold for at undgå misforståelser, siger Flemming Dresen, ansættelsesretschef i DA, til Politiken.