Samfund

Vil beskære DR: Her vil DF sætte sparekniven ind

Luk P7 Mix, send P3 i udbud og smelt Ramasjang og Ultra sammen til én kanal. Sådan lyder en del af forslaget fra Dansk Folkeparti.

Danmarks Radio har hvert år 3,7 milliarder kroner til at lave tv, radio og net-journalistik til de danske hustande. Men det er alt, alt for meget, mener de blå partier på Christiansborg, der er enige om, at DR i fremtiden skal have færre penge at gøre godt med.

Og Dansk Folkeparti har allerede fundet det forkromede tal, der vil gøre DRs størrelse helt rigtig. 25 procent af budgettet skal skæres væk over en femårig periode.

- Væk med den rene underholdning, og fokus på public service, siger gruppeordfører Peter Skaarup (DF) til TV 2.

For der er ingen grund til, at Danmarks Radio producerer det samme, som de private medier og skævvrider konkurrencen, lyder det.

Luk og flyt

Sammen med forslaget om at skære voldsomt i budgettet og dræbe den rene underholdning foreslår Dansk Folkeparti, at flere af DRs redaktioner flyttes fra København til provinsen, og at direktørerne skal have mindre i løn.

Desuden vil partiet have ændringer for flere kanaler, skriver Berlingske i dagens avisudgave.

- Børnekanalerne Ramasjang og Ultra skal slås sammen til én tv-kanal med navnet Junior.

- Radiokanalen P3 skal i udbud, hvilket betyder at private aktører vil få mulighed for at løse opgaven. Samtidig skal der stilles et krav om, at halvdelen af den musik, som bliver spillet, er dansk.

- Radiokanalen P7 Mix skal lukke og slukke.

- Tv-kanalen DR3 skal væk fra fjernsynet og i stedet være en kanal på dr.dk.

Blå partier klar til DR-skrump

Hos regeringspartiet Venstre er man varm fortaler for, at Danmarks Radio skal på skrump.

- Meget af det kunne jeg selv have foreslået, siger kulturminister Bertel Haarder (V) til Berlingske om forslaget fra Dansk Folkeparti.

Også Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er klar til at beskære DRs budget.

Det nuværende medieforlig, der sætter rammerne for Danmarks Radios indhold og budget, udløber i 2018. Det betyder, at der inden skal lande en politisk aftale om nye rammer, der kan træde i kraft, når det nuværende medieforlig bliver fortid.