Samfund

Partier vil have DR på slankekur: Men hvad med licensen?

Det koster 2.477 kroner hvert år i medielicens at eje et tv eller en computer, smartphone eller tablet med adgang til internet.

De blå partier på Christiansborg gør klar til at svinge den skarpe sparekniv over Danmarks Radio. Budgettet på 3,7 milliarder skal for alvor på skrump, mens flere tv- og radiokanaler skal tjekkes efter i sømmene.

Men hvad med licensen?

”Det er jo noget, som vi giver til hinanden”, som DR’s slogan lød i en kampagne for at få danskerne til at betale netop licens.

Alle skal betale licens

I 2016 er prisen for en medielicens 2.477 kroner årligt – en pris, der i 2017 stiger til 2.492.

Licensen skal betales, hvis man er over 18 år og har et såkaldt licenspligtigt apparat. Det betyder, at man skal betale, hvis man ejer et tv og eller har en computer, smartphone eller tablet med adgang til internet.

Afstemning

En medielicens koster 2477 kroner årligt: Hvad skal danskerne betale i fremtiden?

Licensen fastsættes af Folketinget og er en del af medieforliget, der danner rammerne for DR's virke og økonomi.

Licensen har ofte været til debat. Kritikken er blandt andet gået på, at den rammer socialt skævt, fordi den studerende og bankdirektøren betaler samme medielicens, mens kun pensionister har mulighed for at få rabat.

Det nuværende medieforlig blev indgået i 2014 af alle Folketingets partier – med undtagelse af Alternativet, der dengang ikke var valgt ind – og gælder frem til 2018.

Blå blok: DR er for dyr

Både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance ønsker, at Danmarks Radio bliver et billigere foretagende fremover. Og Dansk Folkeparti, der ligesom resten af blå blok vil beskære DRs budget, har sat tal på besparelsen.

25 procent skal fra 2018 skæres væk fra de 3,7 milliarder over en femårig periode – og det vil også kunne ses i den licens, som danskerne betaler. Det svarer til omkring 700 millioner kroner. 

- Det kommer til at betyde en billigere licens. Man kan ikke sige, hvad det kommer til at koste, før der har været forhandlinger, siger DFs gruppeformand, Peter Skaarup, til TV 2.

Også Liberal Alliance vil have licensen til debat. Partiet ønsker over en tiårig periode at afskaffe licensen til fordel for en abonnementsordning.

Saglig og upartiskhed

DR er forpligtet til at levere såkaldt public service, hvilket betyder, at DR skal arbejde i folkets tjeneste.

I Radio- og Fjernsynsloven står der, at ud DR skal sikre, at danskerne får et bredt udbud af programmer og tjeneste, og at de skal omfatte nyhedsformidling, oplysning, undervisning, kunst og underholdning.

- Ved programlægningen skal der lægges afgørende vægt på hensynet til informations- og ytringsfriheden. Ved informationsformidlingen skal der lægges vægt på saglighed og upartiskhed. Programvirksomheden skal sikre befolkningen adgang til væsentlig samfundsinformation og debat, står der i loven.

Derudover er DR forpligtet til at lægge særlig vægt på den danske kultur og det danske sprog.