Samfund

Overlæge advarer: Fortrydelsespiller mister virkning med anden medicin

Sandsynligheden for, at en fortrydelsespille virker, halveres, hvis man tager anden medicin samtidig.

Sandsynligheden for at undgå en graviditet med en såkaldt fortrydelsespille er kun halv så stor, hvis man bruger visse former for anden medicin. Det oplyser Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside.

Den medicin man har taget inden for de seneste fire uger, kan påvirke effekten af fortrydelsespillen, lyder advarslen fra overlæge hos Lægemiddelstyrelsen Doris Hovgaard.

- Vi er nødt til at informere kunderne om det, da det ikke står ikke på pakken. De har ikke nogen mulighed for at vide det, og det er for dårligt, når effekten bliver nedsat så meget, siger overlægen.

Dobbelt dosis kan være nødvendigt 

Virkningen af fortrydelsespillerne kan nedsættes, hvis kvinder tager medicin eller naturmedicin, der påvirker kroppens omsætning af levonorgestrel. Det kan eksempelvis være lægemidler mod svamp, epilepsi, tuberkulose og hiv, oplyser styrelsen på sin hjemmeside.

Normalt bør kvinder, der ønsker at bruge en fortrydelsespille, gøre det inden for 12 timer, hvis den skal virke. Pillen skal sluges, senest inden der er gået tre dage. Men hvis man har indtaget noget af ovenstående medicin, er anbefalingen anderledes.

-Hvis man har taget andet medicin, der virker forstyrrende på virkningen, skal man tage dobbelt dosis af fortrydelsespiller eller bruge anden nødprævention, såsom en kobberspiral, siger Doris Hovgaard.

Det er fortrydelsespiller af mærket Norlevo eller Levodonna, der er tale om. Ifølge Lægemiddelstyrelsen bliver der solgt 100.000 fortrydelsespiller i Danmark om året.