Halvdelen af verdens befolkning kan være nærsynet om 35 år
Om 35 år er hver anden af os nærsynet. Forskerne kender ikke årsagen, men har et par gode forklaringer til bekymrede forældre.
Sidder du med næsen nede i skærmen og læser det her?
Da kan det ske, at du er et af de mennesker, der er blevet nærsynet af at sidde med næsen i bøgerne på en skolebænk eller se nyheder, spille spil og følge med på Facebook på computer og smartphone.
For omfattende forskning med 2,1 millioner deltagere fra hele verden viser, at op mod halvdelen af verdens befolkning vil være nærsynede i 2050. Det kan man se i en videnskabelig artikel i American Academy of Ophthalmology.
- Det er en bekymrende tendens i den forstand, at antallet af stækt nærsynede også vil stige, og de kan ende med at miste synet i en alder af 50-60 år, siger professor og øjenlæge Morten la Cour fra Rigshospitalets øjenklinik.
Smartphones og lange uddannelser
Man har set en stor stigning i antallet af nærsynede i Asien i mange år, og forskere har antaget det var et problem, der måske lå i generne. Men nu er turen øjensynligt kommet til Vesteuropa.
- Det kan skyldes, at der er sket en eksplosion i hvor mange, der uddanner sig, og hvor mange år, de sidder med næsen i bøgerne, og derudover vores brug af smartphones og andre skærme, siger professor og øjenlæge Morten la Cour fra Rigshospitalets øjenklinik.
- Det er gode forklaringer, men der er endnu ingen evidens, understreger han.
Smid bogen en gang imellem
Når øjet i lange perioder fokuserer på et punkt tæt på, som en bog eller en computerskærm, anstrenger øjet sig og får et stræk, som øjenmusklen kompenserer for ved at vokse i længden.
Det er denne forstørrelse, der forårsager nærsynethed. Det starter som regel i skoldealderen og stabiliserer sig i voksenalderen. Øjenlægens råd er derfor klare.
- Man kan med fordel smide bogen og iPaden en gang imellem og overveje, hvor meget tid ens børn bruger på det. Men om man tager i naturen eller laver varm kakao og snakker i stedet er ikke så afgørende, siger Morten la Cour fra Rigshospitalets øjenklinik.
Den erfarne overlæge understreger, at der mangler forskning og konkret viden om årsagerne til den store stigning i nærsynethed, vi kommer til at opleve i de kommende år.