Sjælden stol-amulet fundet på Lolland: Er dette Odins trone?

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

En lokal amatørarkæolog har fundet en særligt sjælden amulet fra vikingetiden i den lollandske muld. Eksperter er begejstrede.

Amatørarkælog Torben Christjansen fik sig formentlig noget af en overraskelse, da han svingede sin metaldektektor på en mark nær Nybølle på Lolland. Her fandt han nemlig en amulet, en særlig sjælden én, som forestiller en tronstol.

Både Museum Lolland-Falster og Nationalmuseet er svært begesjtrede for fundet, som vil blive erklæret danefæ.

Det fortæller Nationalmuset.

- Jeg har gået på denne mark flere gange, og med metaldetektoren har gjort jeg mere end 65 fund, men da denne lille sølvgenstand dukker op, ser jeg noget, som jeg ikke har set før, fortæller Torben Christjansen om den lille forgyldte amulet, som ikke er meget større end en fingernegl.

Det er langt fra en almindelig genstand, som fik Torben Christjansens metaldetektor til at bippe. Og da museumsinspektøren på Museum Lolland-Falster fik den lille amulet i hånden, var han hurtig solgt.

- Det er en lille stol, hvor der på ryglænet er to tapper, som forestiller ravne. Det er tydeligt, at der sidder noget på tronen, som måske er en personskikkelse. Det er et utrolig spændende og sjældent fund, for vi kender kun to tilsvarende amuletter, fortæller Anders Rasmussen.

Er det Odins trone?

Ifølge Peter Pentz, der er vikingetidsekspert og museumsinspektør på Nationalmuseet, er der fundet 15-20 af de såkaldte stol-amuletter i Skandinavien. De er udformet forskelligt og stammer fra slutningen af 900-tallet og begyndelsen af 1000-tallet.

Den nyfundne amulet minder om to andre amuletter, der er fundet i henholdsvis Hedeby, der var en vigtig handelsplads ved Slesvig i vikingetid og i det rige vikingetidscenter ved Lejre på Sjælland.

- De tre amuletter har det til fælles, at de har to ravne siddende på stoleryggen, og det leder straks tankerne hen på Odin og hans to ravne, siger Peter Pentz.

Ifølge Den Yngre Edda, som er et islandsk skrift, der er nedskrevet i 1200-tallet, havde Odin et højsæde, Lidskjalv. Når han sad her, kunne han skue ud over hele verden. Herfra udsendte han sine to ravne Hugin og Munin, og når de vendte tilbage, fortalte de ham om alt, hvad de havde set på deres rejse. Så er det Odin, der sidder på tronen?

- Det er nærliggende at antage, at figuren, der sidder på amulettens stolesæde, skal forestille Odin, men det er en meget abstrakt figur, så det kunne også være et dyr eller en anden gud. I den oldnordiske mytologi er der flere eksempler på, at andre guder og gudinder var frække nok til at sætte sig på Odins trone, fortæller Peter Pentz og fortsætter,

- Det kan være, at der er nogen ude blandt danskerne, som har et godt bud på, hvem eller hvad der sidder på tronen.

Nationalmuseet skal nu undersøge amuletten nærmere. I øjeblikket befinder den sig nemlig på Museum Lolland-Falster, men vil blive erklæret danefæ, når den kommer til København, og herefter vil finderen modtage en godtgørelse.

Arkæologisk hotspot

Den lille amulet er langtfra den eneste genstand, som tager rejsen fra den lollandske muld til Nationalmuseet.

Den sorte mark, hvor Torben Christjansen fandt amuletten, er nemlig en del af et større område, som har vist sig at være et slaraffenland for metaldetektorer. På Museum Lolland-Falster har Anders Rasmussen fået indleveret mange detektorfund fra området, og det er alt fra smykker til mønter, som bliver fundet ved det lollandske hotspot.

- Når man tolker detektorfund, så skal man altid huske på, at fundene viser hvilke områder som er blevet afsøgt med metaldetektor, og ikke nødvendigvis hvor der mest aktivitet i oldtiden. Derfor bliver vi hele tiden klogere, jo mere der bliver fundet, siger Anders Rasmussen.

Netop derfor er det interessant, at den lille stol-amulet er dukket op ved Nybølle på Lolland. De to andre tilsvarende stol-amuletter er fundet i Hedeby og Lejre, som er to store og rige steder i vikingetiden, og selvom området på Lolland ikke er helt på niveau med de to lokaliteter, så undrer det ikke Anders Rasmussen, at stol-amuletten dukker op lige her.

- Stol-amuletten er fundet i hvad der klart er et af de mest fundrige områder på Lolland i jernalder og vikingetid, fortæller han.