Samfund

Haarder bakker op: DF vil skære en fjerdedel af DR's budget

Dansk Folkeparti (DF) vil beskære DR's budget på 3,7 mia. kroner med 25 procent over fem år. Kulturminister Bertel Haarder (V) bakker op.

Danmarks Radio (DR) spiller en vigtig rolle i det danske demokrati, men institutionen har fået en mastodontisk størrelse, som udfordrer private medier. Det skriver Berlingske. 

Med det afsæt lægger de borgerlige partier i Folketinget nu op til omfattende ændringer af DRs position, størrelse og albuerum på det danske mediemarked. Forrest står Dansk Folkeparti, som med et nyt udspil forud for partiets sommergruppemøde i næste uge lægger op til en voldsom beskæring af DR. 

Med udspillet, som tre DF-politikere beskriver i en kronik i Berlingske, lægger det største borgerlige parti op til, at DRs budget på 3,7 mia. kr. beskæres med hele 25 pct. over en femårig periode.

Samtidig foreslår partiet, at radiokanalen P3 sættes i udbud, at P7 Mix skrottes, at DR3 flyttes over på nettet, og at TV-kanalerne Ramasjang og Ultra lægges sammen til én. 

Skaarup: DR skal koncentrerer sig om public service

- DR skal koncentrere sig om public service - underholdning kan man få andre steder. Derfor er det både nødvendigt og rimeligt at skære DRs budget med 25 procent, så vi kan sikre et mangfoldigt mediebillede, og pengene kan bruges andre steder, siger Peter Skaarup til Berlingske. 

Det nuværende medieforlig, som udgør rammerne om DRs virke, løber frem til 2018. Inden da skal der indgås en politiske aftale, som fastlægger medieinstitutionens politiske rammer på den anden side af dette skæringspunkt. Forhandlingerne er endnu ikke indledt, men allerede nu tager kulturminister Bertel Haarder (V) varmt imod DF-forslaget. 

- Meget af det kunne jeg selv have foreslået, som han siger. 

Bertel Haarder bebuder, at han allerede til efteråret vil komme med et udspil, der indeholder »betydelige fællestræk« med DFs udspil. Herunder vil regeringen lægge op til at skære i DRs budgetter, lyder det fra ministeren, som dog endnu ikke vil sætte tal og procenter på.