Samfund

Kaos med sprogrejser: Nikolai ankom til tomt hus - Linn var bange for værtsfamilien

Flere danske familier står nu frem og fortæller om deres dårlige oplevelser med EF.

Efter TV 2 i dag bragte 16-årige Caroline Gottliebs historie om hendes sprogskoleophold i England, har vi fået adskillige henvendelser fra andre familier, som har haft lignende oplevelser. 

Blandt dem er 14-årige Nikolai Hansen fra Holstebro, som efter 8. klasse i år valgte at tage på sprogskole med EF i England i stedet for at tage på efterskole i 9. klasse.

Han håbede at forbedre sit engelsk, og valgte derfor at bo hos en værtsfamilie og ikke på et kollegie, så han kunne lære den lokale kultur bedre at kende. 

14-årige Nikolai Hansen. Billedet blev taget den dag, han tog på sprogrejse i England med EF.

Første rejse alene

- Jeg læste om opholdet, og om at man ville lære meget og få gode mange oplevelser, fortæller Nikolai Hansen til TV 2 om sin beslutning.

- Det var første gang, han var hjemmefra. Og det var derfor, vi valgte EF. På grund af trygheden. Jeg kontaktede dem mange gange inden rejsen, var til informationsmøder og spurgte ind til det hele. Vi var helt trygge, inden vi sendte ham afsted, siger Nikolai Hansens far, Brian Hansen til TV 2. 

Efter de to første dages sightseeing i London, ankom Nikolai Hansen med EF's bus 1. juli til den sydengelske by Torquay, hvor han skulle indkvarteres hos sin lokale værtsfamilie. Men sammen med de andre EF-studerende ventede han i flere timer, inden han som den sidste ved midnatstid blev hentet af en taxi - fire timer efter ankomsten til Torquay. 

Ankom til tomt hus

Taxien satte først tre andre studerende af hos deres værtsfamilier, inden den til sidst satte kurs mod Nikolais værtsfamilie. Ved ankomsten viste huset sig dog at være både mørkt og tomt. 

- Taxichaufføren bankede på vinduer og døre, men der var ingen hjemme. Jeg var lidt utryg, for jeg kendte ikke nogen, og jeg var jo alene, så jeg skrev til min far i taxien, husker Nikolai. 

Siden ringede han både hjem til sin familie og til EF, inden taxien til sidst kørte Nikolai over til en anden familie. 

Ved ankomsten klokken 01.30 om natten viste det sig, at familien i forvejen husede seks studerende og dertil havde fem børn. Efter to dage blev Nikolai sendt videre til en anden familie, hvor der i forvejen viste sig at bo fem studerende. 

To rykkede ud - tre nye rykkede ind

På EFs hjemmeside lover organisationen:

- Få maksimalt kulturelt udbytte ved at bo sammen med indfødte i et privat hjem. Få indsigt i den lokale kultur, lær de lokale udtryk og vend hjem med en autentisk accent. Alle værtsfamilier er nøje udvalgt af vores erfarne EF-personale – og mange har fungeret som værter i flere år.

Men det er ikke den oplevelse, familien Hansen sidder tilbage med. Da Nikolai ringede hjem til familien i Danmark og fortalte, hvor han var blevet placeret, blev Brian Hansen ærgerlig. 

- EF lovede, at der ville være mellem to og fire studerende i hjemmet, siger Brian Hansen til TV 2. Han tog kontakt til EF i Danmark og klagede. Her fik han at vide, at der ville blive rettet op på sagen. Den efterfølgende dag blev to af de seks studerende sendt til en anden værtsfamilie. Men en dag senere rykkede tre nye studerende ind i huset. Sammen skulle de syv studerende dele ét toilet.

- Der var nogle gange, hvor jeg ikke kunne finde hjem, og jeg var lidt utryg om aftenen. Så ringede jeg til min leder, som tog en taxi med mig hjem. Men det hjalp jo ikke på, at jeg ikke kunne finde hjem den næste dag. Så brugte jeg Google Maps, for jeg skulle tage to forskellige busser for at komme i skole, siger han.  

Forældre vidste ikke, hvad de skulle gøre

- Han ringede hele tiden hjem og var ked af det. Som forældre havde vi det skidt. Han var 14 år og gik alene ude om aftenen i en by, han ikke kendte, i et fremmed land, siger Brian Hansen, som også kan nikke genkendende til Caroline Gottliebs fortælling om, at familien ikke gav dem tilstrækkeligt mad. Derfor måtte forældrene flere gange undervejs overføre penge til sønnen. 

- Vi følte total afmagt og overvejede, om vi skulle rejse over og hente ham. Vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre hjemmefra, siger han og henviser til, at han på trods af samtaler med EF og ikke fik løst problemerne undervejs. 

- Jeg havde selvfølgelig ikke forventet alt det, der skete. Engang imellem tænkte jeg, at jeg ville hjem. Men jeg er glad for, at jeg blev og gennemførte det. Men det var selvfølgelig ikke det, jeg havde forventet, siger Nikolai i dag. 

Familien har efterfølgende været i telefonisk kontakt med EF og vil nu sende en skriftlig klage over forløbet.

Skræmt 12-årig pige 

Mandag kom 12-årige Linn Pihl Krejsing hjem til Gudbjerg på Fyn efter to ugers sprogrejse med EF i London.

- Det havde jeg glædet mig helt vildt meget til, jeg tror, jeg havde snakket i 100 år om, at jeg gerne ville på sprogrejse, fortæller Linn Pihl Krejsing, som havde fået rejsen i konfirmationsgave.

12-årige Linn Pihl Krejsning spændt og klar inden afrejse til England.

Men oplevelsen levede ikke op til forventningerne.

- Vi hører fra hende første gang, da hun ringer klokken 11 den første aften og er skræmt fra vid og sans, fortæller Linns mor, Winnie Pihl Krejsing, til TV 2.

Bange for at være hos værtsfamilien

Den første uventede oplevelse for 12-årige Linn og hendes 11-årige værelseskammerat kom i lufthavnen, hvor de kunne se, at de andre børn blev hentet af deres værtsfamilier, mens de selv blev hentet af en taxa.

Da de kom frem til værtsfamilien, blev de vist ind på deres værelse. De måtte selv henvende sig til værtsfamilien og bede om aftensmad, hvorefter de fik en frysepizza i køkkenet, mens værtsfamilien så fjernsyn.

Det var starten på to ugers ophold, hvor 12-årige Linn var bange for at være hos sin værtsfamilie, som begge piger havde svært ved at kommunikere med. Pigerne oplevede, at deres værelse var møgbeskidt og værtsfamilien knap nok talte til dem.

- Da vi kom ind var der spindelvæv rundt i hele værelset. Jeg tog billeder og sendte til min far, han sagde, det lignede skimmel. Der var snavs i hjørnerne, og der var et skab, som vi ikke lagde noget i, fordi det var ret klamt, siger Linn Pihl Krejsing.

EF ville ikke flytte Linn

Familien Krejsing fandt ud af, at manden var på stærkt smertestillinde medicin efter en motorcykelulykke og derfor ikke kommunikerede med pigerne, mens konen var meget påvirket af mandens ulykke. Det bekræftede EF ifølge Brian Pihl Krejsing over for dem.

- Vi har fuld forståelse for, at familien har været udsat for en tragedie, men så er de måske ikke i stand til at være værtsfamilie for to piger på 11 og 12 år, siger Winnie Pihl Krejsing.

Ifølge Winnie Pihl Krejsing ringede hun og hendes mand til EF’s kontor i Danmark flere gange dagligt for at høre, hvad de ville gøre ved pigernes problemer. Linns forældre mener ikke, at værtsfamilien var egnet til at tage sig af to piger på 11 og 12 år. Derfor forsøgte de at få Linn flyttet.

Men det kunne ikke lade sig gøre. I stedet blev de konsekvent bedt om at give det en dag mere.  

Savner en plan B

Linn Pihl Krejsing fortæller, at hun var meget glad for skolen og aktiviteterne arrangeret af EF. Derfor ærgrer det forældrene, at EF ikke var villige til at finde en løsning på problemerne med værtsfamilien på trods af daglige forsøg fra forældrenes side.

- Den første medarbejder, vi talte med, slog nærmest bare armene ud og sagde: "Hvad vil du have, vi skal gøre?" Deres forklaring over for os var, at vores datter bare havde fået et kulturchok, siger Winnie Pihl Krejsning.

Familien er generelt frustreret over kommunikationen med EF. De undrer sig over, at man kan sælge sprogrejser til børn på 10 til 14 år, men ikke har en plan B, når det viser sig, at børnene er utrygge hos værtsfamilien.

TV 2 har tirsdag eftermiddag været i kontakt med den administrerende direktør for EF, Niels Bo Daugaard, som ikke vil lade sig interviewe, men han udtaler i en mail: 

- Vi har i over 50 år sendt mange tusinde elever afsted på sprogrejse og andre udlandsophold, hvilket giver langt de fleste en fantastisk og positiv oplevelse for livet. Vi er derfor rigtig kede af, at Caroline og Sarahs sprogrejse ikke har levet op til de høje forventninger, vores elever altid med rette har til en sprogrejse med EF, og derfor er vi i dialog med familierne og vores lokale afdeling i London for at undersøge klagen og i den proces vurdere om der er grundlag for eventuel økonomisk kompensation.