Samfund

Skolestart er hård for udsatte familier

Organisation Glæd Børnene har tidligere søgt Giro 413 om penge til skolestartspakker. Det gav tasker til 60 børn, der skulle starte i 0. klasse. Preben Madsen / Scanpix

Mange udsatte familier oplever børnenes skolestart som en økonomisk belastning. Det skriver Avisen.dk.

Mødrehjælpen oplever flere familier, der er bekymrede for, hvordan de skal få råd til skoletaske, penalhuse og andet til børnenes skolestart.

- I familier med et meget stramt budget er det en kæmpe udgift, og ingen har lyst til at sende deres barn af sted til første skoledag med en plasticpose, siger Heidi Lausen Purup, der er kommunikationschef i Mødrehjælpen, til Avisen.dk.

Det er oftest enlige forældre på kontanthjælp, der slås med skoleudgifterne. Selv om skolestarten har været en kendt udgift i årevis, er opsparing meget vanskelig i de familier.

- Den lille opsparing, det måske er muligt at lave, er røget flere gange på grund af uforudsete udgifter inden barnets skolestart. Det kan for eksempel være en uforudset tandlægeregning, siger hun.

Problemet er ikke løst

Mødrehjælpen har i begrænset omfang adgang til forskellige legater, men understreger, at problemet ikke bare er løst for familien med en gratis skoletaske. Familierne har nemlig brug for langvarig støtte til at overskue hverdagen og komme videre, da det ofte er familier, som er ramt af sygdom eller sociale problemer oveni.

Organisation Glæd Børnene har tidligere søgt Giro 413 om penge til skolestartspakker. Det gav tasker til 60 børn, der skulle starte i 0. klasse. Derudover har Glæd Børnene uddelt masser af brugte skoletasker, men kunne sagtens havde uddelt flere. 

- Der er et kæmpe behov for det. Man hører jo om børn, der står første skoledag med en Nettopose, og hvis man så heller ikke har råd til skolemælk og skolefoto, så er man bagud på point blandt de andre børn, siger Trine Kragelund, der er formand for Glæd Børnene, til Avisen.dk.

Ud over enlige forsørgere er det for eksempel familier med mange børn eller hvor den ene forælder er syg og på dyr medicin, som har brug for hjælp til tasker.

Skolehjælpen sker løbende

Hos organisationen Børnehjælpsdagen bliver der ikke givet hjælp til skolestart. Den bliver givet løbende. Børnehjælpsdagen driver Børnenes IT-fond, der gennem fem år har uddelt computere til anbragte børn. I 2011 havde kun hver tredje barn på institution sin egen computer.

Siden er der uddelt over 3.000 computere ved hjælp fra fonde og private virksomheder.

- Computere er så vigtige arbejdsredskaber i skolen nu. Det med at dele en computer er ligesom hvis man kun lærte at cykle i skolen. Du bliver aldrig rigtig god til det, siger Børnehjælpsdagens direktør Ina Thorndahl til Avisen.dk.

En behovsundersøgelse blandt 10-13-årige viste, at det i snit var 63 procent af alle børn i Danmark, der har egen computer. Blandt børn anbragt i plejefamilier er tallet 43 procent.