Få timer før udvisning: Nu får lesbisk kvinde fra Uganda lov til at blive

16x9
En lang stribe af aktivister har siden mandag morgen vist deres støtte til de tre kvinder fra Uganda, der står til at blive udvist. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Aktivisternes støtteråb er blevet hørt. Flygtningenævnet genoptager i sidste øjeblik sagen om en lesbisk kvinde fra Uganda.

- Asyl til alle. Her og nu. Asyl til alle. Her og nu.

Sådan lyder de gentagne råb fra de fremmødte demonstranter i Kastrup Lufthavn. 

Siden mandag morgen har aktivisterne vist deres støtte til de tre homoseksuelle kvinder fra Uganda, der har søgt om asyl i Danmark på grund af deres homoseksualitet. To timer inden afgang blev deres råb hørt.

En af kvinderne fra Uganda stod ellers til at blive deporteret til sit hjemland. Men nu har Flygtningenævnet besluttet at genoptage hendes sag. Kvinden får dermed lov at blive i Danmark, mens sagen behandles. Det oplyser hendes asyladvokat, Jytte Lindgård.

Homoseksuelle asylansøgere

Siden 2010 har der været 43 sager, hvor asylansøgere fra Uganda har angivet homoseksualitet som motiv for at søge asyl i Danmark. 22 af disse har fået opholdstilladelse. 

Kilde: Flygtningenævnet

- Hvis hun nu ikke får asyl, så er det ikke så rart, at det kommer frem, siger Jytte Lindgård og tilføjer:

- Men jeg kan fortælle generelt, at risikoen for, at der vil ske hende noget er al for stor. Hun har blandt andet holdt foredrag om, hvordan det er at være lesbisk asylansøger.

Advokaten forventer, at der vil ligge en endelig afgørelse i sagen om to til fire måneder. Beslutningen om at genoptage sagen sker, efter at Jytte Lindgård i april anmodede om at få genoptaget sagen på grund af nye oplysninger.

Ikke taget hensyn til seksualitet

Den massive kritik af de tre kvinder fra Uganda opstår, da homoseksuelle er forfulgt i Uganda. Siden 1952 har det været forbudt at være bøsse eller lesbisk i Uganda. 

I december 2013 vedtog parlamentet i Uganda en stærk omdiskuteret lov, der skulle indføre dødsstraf for homoseksualitet. Loven blev dog annulleret igen af landets forfatningsdomstol i august 2014.

Set i lyst af Ugandas historik med homoseksuelle anmodet Jytte Lindgård om at få genoptaget sagen. Hun mente ikke, at Flygtningenævnet tog højde for sin klients homoseksualitet.

Det skete, efter at sagen i første omgang blev afvist, og at den lesbiske kvinde fra Uganda ikke kunne få asyl i Danmark. Ifølge Jytte Lindgård er det derfor glædeligt, at Flygtningenævnet nu har valgt at genoptage sagen.

- Risikoen, for at der vil ske hende noget, er alt for stor. Hun har blandt andet holdt foredrag om, hvordan det er at være lesbisk asylansøger, siger Jytte Lindgaard og tilføjer, at hendes klient også har deltaget i demonstrationer i forbindelse med LGBT (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner).

- Derfor er der endnu større risiko for, at civilsamfundet i Uganda vil gøre hende noget, og myndighederne så ikke vil beskytte hende. Eller at myndighederne selv vil sætte hende i fængsel.

Første afslag: Utroværdige forklaringer

Det første afslag på asyl skete på grund af, at kvindens forklaringer var utroværdige. Samt at myndighederne ikke fandt det sandsynligt, at kvinderne står til forfølgelse eller vil blive udsat for overgreb i Uganda.

Det eneste Jytte Lindgård nu er ked af, er, at Flygtningenævnet ikke kunne nå at træffe beslutningen før weekenden.

- Det er et meget hårdt pres, hun har været udsat for, siger asyladvokaten.

- Men det er altid glædeligt, når en advokat kan sige til sin klient, at nu er det lykkedes. Så på hendes vegne er jeg meget glad for den afgørelse, der nu er blevet truffet.