Samfund

Fik du afslag på drømmeuddannelsen? Se her, hvad du skal gøre nu

Du kan sagtens ende på skolebænken et sted, der gør dig glad. TV 2 har samlet en række gode råd til hvordan, du gør det.

Selv om du er en af de mange, der har fået afslag på drømmeuddannelsen, har du stadig chancen for at komme på skolebænken på et studie, der gør dig glad.

Derfor har TV 2 her samlet et par afgørende gode råd til, hvad du skal gøre for at havne på skolebænken allerede i år eller forbedre dine chancer til næste år. 

Der er nemlig flere løsninger på problemet. 

Du kan enten søge ind på en uddannelse med ledige pladser, forberede dig til at søge ind via kvote 2 eller søge bredere til næste forår.

Se efter ledige studiepladser

Det første, du kan gøre, er at se, hvor der er ledige pladser i Danmark.

Da kan ske, at du kan få en plads på drømmestudiet et andet sted, eller du kan falde over en uddannelse, der er beslægtet med den, du havde drømt om, og få en plads der.

- Start med at undersøge, hvad du har af chancer allerede nu, siger Kasper Hein, der er vejleder hos eVejledning hos Undervisningsministeriet.

Forberedelse er afgørende

Men der er også en anden vej frem mod drømmeuddannelsen - eller i hvert fald mod at havne i den branche og med den arbejdsdag, som du drømmer om.

Den vej er at søge om optagelse igen om et år, og afgørende er det, at du gennemresearcher optagelseskriterierne på kvote 2 og forbereder dig. Specielt hvis du kun har søgt gennem kvote 1 og i nat åbner et afslag.

- Man skal sunde sig og se at komme i gang med en god research, forklarer Kasper Hein fra e-vejledningen i Undervisningsministeriet.

For kravene er forskellige fra sted til sted - selv om det er samme uddannelse.

- I stedet for at søge i blinde og bide negle aftenen før, svaret kommer, skal man bare arbejde målrettet frem mod at komme ind, siger Kasper Hein.

Søg bredere - hvad kan du ellers blive?

Som en del af researchen kan du prøve at se op fra computerskærmen og overveje, om der er andre veje til den arbejdsdag, du drømmer om.

Kan du se andre uddannelser, der minder om drømmeuddannelsen?

- Det skader ikke ens chancer, hvad man ellers søger end drømmeuddannelsen. Uddannelsesstedet tager kun stilling til, om du lever op til deres krav. De kan ikke se, om du har søgt andre uddannelser, siger Kasper Hein.

Derfor skal man ikke nøjes med at søge ind på for eksempel Københavns Universitet for at vise dem, hvor meget man gerne vil dem. Det er der flere, der gør, men det er en fejlslagen strategi.

- Hvis man har en god plan b, skal man se at søge den. Det kan jo ske, at drømmen giver pote - eller at plan b ender som en drøm, siger Kasper Hein.

Undervisningsministeriets eVejledning har åben chat 9-21 frem til 2. august. Du kan finde den her.

I toppen af artiklen svarer vejleder Johanne Schiødt Nielsen på de mest almindelige spørgsmål, mens hendes kollega Kasper Hein vejleder de unge, der netop har fået afslag på deres drømmeuddannelse.