Samfund

Mads chokeret over bøde fra Fødevarestyrelsen: Oven i kommer gebyrer på 3550 kr.

En bøde på 5000 kroner fra Fødevarestyrelsen koster i alt iværksætteren Mads Lønnberg 8550 kroner - han skal nemlig også betale gebyr.

- Du får en bøde for at have overtrådt fødevarelovgivningen. Lovovertrædelsen skyldes ulovlige produktbeskrivelser på Nøddebazaren.dk.

Sådan lød beskeden fra Fødevarestyrelsens Rejsehold til den unge iværksætter Mads Lønnberg, der står bag Nøddebazaren - en lille virksomhed, der sælger økologiske nødder og tørfrugter på nettet.

- Jeg blev chokeret over bøden og begrundelsen, som jeg er uenig i. Men jeg rettede omgående produktbeskrivelserne. Jeg har bare fået besked på, jeg skal underskrive og betale bøden, ellers bliver jeg politianmeldt, siger Mads Lønnberg til TV2.dk. Bøden er på 5000 kroner.

Men Mads Lønnberg blev endnu mere rystet, da han nogle dage senere fandt ud, at regningen fra Fødevarestyrelsen bliver langt større end de 5000 kroner.

- Jeg er i tvivl om, jeg orienterede dig om, at det også koster et gebyr for den tid, jeg har brugt på sagen, skrev medarbejderen fra Fødevarestyrelsen i en mail til Mads i onsdags. Det fortæller Mads Lønnberg i et Facebook-opslag om sagen. Opslaget er delt over 5000 gange og har fået over 16.000 reaktioner.

Det gebyr viste sig at være 425 kroner - pr. kvarter - i alt 1700 kroner for en time og derudover 1850 kroner for at skrive kontrolrapport og bøde - dermed kommer Mads Lønnberg til at betale i alt 8550 kroner.

Han er stadig rystet over Fødevarestyrelsens fremgangsmåde.

- Jeg er rystet over, at en skattefinansieret institution kan finde på at opføre sig sådan. Jeg driver en lille virksomhed, og vi har behov for råd og vejledning fra Fødevarestyrelsen, ikke det her. Jeg håber, at der bliver sat en stopper for den her praksis, siger Mads Lønnberg.

Det fremgår af den dokumentation i sagen, som TV 2 er i besiddelse af, at sagen mod Mads Lønnberg og Nøddebazarens produktvejledninger er startet på baggrund af en klage til Fødevarestyrelsen på baggrund af firmaets hjemmeside.

- Vi skal nok finde pengene. Men det her har betydet, at jeg nu er blevet bange for Fødevarestyrelsen i stedet for at opfatte dem som nogen, der skal støtte og vejlede mig, siger Mads Lønnberg.

Sagen startede med en klage

Det er civilingeniør Jan Petersen, medarbejder i Fødevarerejseholdets Kosttilskudsgruppe, der har behandlet sagen mod Mads Lønnberg og Nøddebazaren.

Han bekræfter, at sagen mod Nøddebazaren startede efter en klage.

- Vi har kontrolleret virksomhedens hjemmeside, fordi vi har modtaget en klage fra en konkurrerende virksomhed, skriver Jan Petersen i en mail til TV 2.

Overfor TV 2 forklarer han, at det gebyr, som Mads Lønnberg og Nøddebazaren skal betale ud over bøden, er et gebyr, hvis størrelse er fastsat ved lov.

- Vi følger betalingsbekendtgørelsen. Det er et gebyr, som vi tager, når vi finder en overtrædelse. Det er ikke noget, vi selv har fundet på, siger Jan Petersen.

Mads Lønnberg og Nøddebazaren er dømt for at have overtrådt artikel 7, stk. 3 i mærkningsforordningen. Ifølge den er det "forbudt at anvende anprisninger, der tillægger en fødevare egenskaber vedrørende forebyggelse, behandling og helbredelse af en menneskelig sygdom eller giver indtryk af sådanne egenskaber".

De regler mener Fødevarestyrelsen, at Nøddebazaren har overtrådt blandt andet ved at skrive om hasselnødder: "De bugner af b.la. E-vitamin, som kan beskytte os mod forskellige sygdomme".