Samfund

Mads' bøde deler TV 2s læsere: Helt i orden eller galskab

TV 2s læsere er splittet i sagen om Mads Lønnbergs bøde og det ekstra gebyr fra Fødevarestyrelsen.

Mads Lønnberg blev rystet, da han modtog en bøde fra Fødevarestyrelsen på grund af ulovlige produktbeskrivelser på Nøddebazaren.dk, og han blev rystet, da han efterfølgende skulle betale yderligere 3.550 kroner for et gebyr.

Hans sag vækker dog ikke udelukkende de samme følelser i befolkningen. På TV 2s Facebookside er brugerne langt mere delte i spørgsmålet om, hvorvidt Mads Lønnbergs bøde og gebyr er rimeligt.

Således stiller nogle sig uforstående over for både gebyr og bøde, mens andre kun anfægter det ekstra gebyr, og en tredje gruppe finder begge dele forståeligt.

Sæt dig ind i reglerne først

På den ene side udtrykker nogle brugere glæde over, at Fødevarestyrelsen holder øje med, at alle overholder reglerne.

- Hvis teksten fra hans hjemmeside er refereret korrekt, så er det sgu da også for dumt skrevet. Som fødevaredistributør i Danmark, så har du altså også pligt til at sætte dig ind i reglerne, før du går i gang, skriver Charlotte Bjerregaard og påpeger, at hvis Mads Lønnberg var i tvivl om noget, kunne han fra starten havde spurgt om hjælp.

- Jeg har flere gange været i tvivl og har fået venlig og kompetent vejledning. Gratis, fortsætter hun.

Hanne Lund kan godt forstå, at det er ærgerligt at få en bøde, men på den anden side føler hun sig tryg ved, at der bliver fulgt op på reglerne.

- Surt show, men som forbruger er det nu rart at vide, at der er tjek på at love/regler overholdes. Ja, bøden synes måske stor for en ”lille virksomhed”, men havde det været en kæmpe virksomhed, ville bøden synes lille….Hvor skal man skelne? Bøden er ens for alle og koster det den koster, skriver hun og påpeger, at medarbejderen i Fødevarestyrelsen jo blot passer sit job.

Surt show, men som forbruger er det nu rart at vide, at der er tjek på at love/regler overholdes"

Henrik Lund på TV 2s Facebookside

Også Lisbeth Sillesen mener, det er en pligt at sætte sig ind i lovgivningen.

- Ellers kan alle jo slippe uden om ved at sige ”Det vidste jeg ikke”, skriver hun.

Bør være grænser for gebyrer

Det er Helene Krogsgaard Mikkelsen enig i. Men hun synes alligevel, at gebyret er urimeligt.

- Det er ikke okay, at de ikke informerer ham om, at de kører en kvarterpris på telefonopkald på 425 kroner. Det er uhørt, mener hun.

Det er ikke okay, at de ikke informerer ham om, at de kører en kvarterpris på telefonopkald på 425 kroner.

Hele Krogsgaard Mikkelsen på TV 2 Nyhedernes Facebookside

Niels Otto Jensen er også rystet over gebyret.

- Han burde faktisk fritages for at betale gebyret, da den ansatte hos fødevarestyrelsen er i tvivl om, hvorvidt han er blevet orienteret. Ellers ville jeg da betragte gebyret som en tillægsbøde, skriver han.

Knud Kristensen mener, at den slags gebyrer maksimalt bør være på 700 kroner, mens Jeannette Venderby hæfter sig ved timelønnen:

- Er man virkelig så godt lønnet ved Fødevarestyrelsen, spørger hun.

Start med en advarsel

Og så er der dem, der i det hele taget mener, at Fødevarestyrelsen er gået for vidt. 

Blandt dem er Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, som har delt historien om Mads Lønnberg på Facebook med ordene:

- Hvad sker der dog? Statens styrelser skal da ikke smadre/ modarbejde selvstændige erhvervsdrivende. Det er jo absurd det her.

Andre mener, at Mads Lønnberg i stedet skulle være sluppet med en advarsel.

- Galskab. Vejled og giv en advarsel i første omgang. Fortsætter ulovligheden, så giv en bøde. Vi har efterhånden bygget et rockersamfund med dummebøder overalt. Det smadrer alt initiativ og iværksætteri, lyder det fra Anders Jacob Rai Andersen.

Han bliver støttet af Gonzo Jensen.

- En advarsel må være på sin plads, når man er nybegynder. Derefter bøde, hvis det ikke er i orden, skriver han.

En advarsel må være på sin plads, når man er nybegynder.

Gonzo Jensen på TV 2 Nyhedernes Facebookside

Hvad mener du om Mads Lønnbergs bøde og efterfølgende gebyr? Deltag i afstemningen nedenfor eller giv din mening til kende i debatten på TV 2 Nyhedernes Facebookside. 

Afstemning

Er det i orden, at Fødevarestyrelsen giver bøder og pålægger ekstra gebyrer?