Samfund

Skifteretten erklærer Bios konkurs

Skifteretten har erklæret ambulanceselskabet Bios konkurs. Bios anker ikke konkurserklæringen.

Skifteretten i Odense har i dag besluttet at erklære ambulanceselskabet Bios konkurs.

Det oplyser TV 2/Fyn fra Skifteretten.

Det sker efter, at Region Syddanmark mandag begærede selskabet Bios konkurs. Årsagen er et udestående på 31,5 millioner kroner, som regionen ved en fejl har udbetalt til Bios, og som selskabet ikke har kunnet betalt tilbage inden for en tidsfrist.

Bios skriver onsdag i en pressemeddelelse, at selskabet ikke anker skifterettens konkurserklæring. 

 - Vi er kede af at være placeret i denne situation på grund af ulovlig konkurrence fra Falck, og vi ser frem til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens videre undersøgelser, lyder det fra ejer og bestyrelsesformand i Bios, Stef Hesselink. 

Region Syddanmark skal stå for ambulancedriften i regionen

Selskabet understreger, at man ikke vil stille sig i vejen for videreførelsen af ambulancedriften i Region Syddanmark. 

- Vi vil fokusere på, at ambulancerne skal køre, og vi vil støtte kuratorerne og regionen for at gøre det muligt, lyder det fra selskabet. 

Regionsrådet afholdt tirsdag aften et ekstraordinært regionsrådsmøde, hvor et flertal vedtog at Region Syddanmark fremover skal stå for ambulancedriften i regionen. Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) glæder sig derfor over Skifterettens afgørelse.

- Jeg er meget lettet over, at det faldt ud på den måde. Nu har vi ventet på det, siden polemikken for alvor tog fart i offentligheden i søndags, så jeg er rigtig lettet over, at vi nu har mulighed for at arbejde målrettet videre på at få sikret den fremtidige ambulancedrift, siger Stephanie Lose til TV 2.

Regionrådsformand: Borgerne skal ikke være bekymrede

Advokatfirmaerne Andersens Partners og Bruun & Hjejle er udpeget som kuratorer i sagen, og det er nu op til dem at beslutte, hvad der videre skal ske med Bios' aktiver.

Her skal Region Syddanmark forsøge at blive enige om en overtagelse af Bios' ambulancestationer og ambulancer, men Stephanie Lose er fortrøstningsfuld, da hun mener, at regionen og kurator har fælles interesse i at finde en løsning.

- Hvis kurator bare kørte bilerne i garagen og sendte medarbejderne hjem, så hænger de stadig på alle udgifterne, så jeg tror sådan set, at den fornuftige kurator vil være velvillig over for at lade regionen dække udgifterne til den fortsatte ambulancekørsel, siger hun.

Hun fastslår, at borgerne ikke skal være bekymrede, og at de kan være sikre på, at der kører ambulancer - også indtil det formelle kommer på plads.

Stor udfordring venter

Ifølge Ole Helby, der er lektor og ekspert i udbud og udlicitering ved Roskilde Universitet, står regionen og Bios i en ekstraordinær situation og foran en stor udfordring,

- Man er ved at afklare, om regionen kan overtage ambulancedriften, eller om man i en midlertidig periode kan få konkursboet (Bios, red.) til at drive ambulancerne videre mod betaling fra regionens side. Men man er lidt i et vakuum, og det er ikke noget, man har så mange fortilfælde med, siger eksperten.

Han understreger, at der er et akut behov for at sikre ambulancedriften i regionen, så borgere er trygge ved, at de bliver hentet, hvis de bliver syge.

Hør Ole Helby uddybe udfordringerne for ambulancedriften i klippet nedenfor. 

Bios på vej med erstatningssag

Det dansk-hollandske ambulancefirma overtog officielt ambulancedriften i Region Syddanmark fra Falck i september 2015. Siden har selskabet været ramt af flere problemer, blandt andet har de ikke kunnet skaffe det fornødne mandskab.

Efter konkursbegæringen mod selskabet kom det tirsdag frem, at Bios er på vej med en erstatningssag mod regionen.

Det fremgår af en korrespondance fra Bios' advokat Torkil Høg til Kammeradvokaten, som TV2/Fyn er kommet i besiddelse af. I brevet fremgår det, at Bios vil forfølge kravet, uanset om Skifteretten ville erklære dem konkurs eller ej.

Forstå sagen om Bios

 1. 2014

  1. Regionsrådet i Region Syddanmark beslutter, at Bios, et nystiftet dansk-hollandsk selskab, skal overtage ambulancedriften i Syd-, Sønderjylland og på Fyn fra 1. september 2015. Også selskabet Responce får en bid af kagen. De erstatter Falck.

  2. Falck klager over beslutningen til Klagenævnet for Udbud. Falck mener, at selskabet er bedømt for lavt på en række parametre. Klagen får dog ikke virkning.

  3. De første problemer melder sig blandt ambulancepersonalet. De efterlyser informationer om blandt andet vagtplaner og vilkår.

 2. 2015

  1. Ambulanceredderne i Syddanmark begynder for alvor at sige op og i stedet tage job i andre regioner eller hos Falck. Flere politikere kritiserer Bios for ikke at tage opgaven og problemerne alvorligt.

  2. Driften af ambulancerne overgår officielt fra Falck til Bios. I månederne op til har Bios kritiseret Falck for at stå i vejen for, at det hollandske selskab har kunnet rekruttere nok reddere.

  3. Vagtplanerne hænger ikke sammen for Bios. Det betyder for få ambulancer og langsommere responstid.

 3. 2016

  1. Bios kan ikke stille med nok beredskaber. Fra 1. januar har selskabet skullet betale bod, hvis det ikke opfyldte kontrakten. Det er tilfældet i hele første kvartal.

  2. Bios skal betale cirka 13-15 millioner kroner i bod, men det afviser selskabet. Argumentet er, at der har været reddermangel på grund af blandt andet Falcks ageren. Regningens betalingsdato bliver udskudt.

  3. Råd og juridisk hjælp fra Kammeradvokaten i sagen har kostet regionen 6,9 millioner kroner, siger en opgørelse over regionens udgifter.

  4. Bios kommer med forsinket regnskab for 2015. Det viser et underskud på 42 millioner kroner. Fyens Stiftstidende afslører, at Region Syddanmark har forudbetalt 30 millioner kroner for meget til Bios. Regionen indkalder Bios til et hastemøde. Selskabet går med til at betale pengene tilbage, men det kan ikke ske på en gang.

  5. Bios og Region Syddanmark kan ikke blive enige om en plan for tilbagebetaling. Regionen meddeler, at den har bedt Bios gå konkurs mandag 25. juli, ellers vil regionen begære selskabet konkurs.

  6. Region Syddanmark begærer Bios konkurs til Skifteretten i Odense. Skifteretten skal nu forkynde konkursbegæringen for Bios, og derefter kan der falde en afgørelse om konkurs.

  7. Det kommer frem, at Bios opruster til retssag mod Region Syddanmark. Det fremgår ifølge flere medier i et brev sendt til Kammeradvokaten fra Bios' advokat Torkil Høg.

  8. Et flertal i regionsrådet i Region Syddanmark vedtager at hjemtage ambulancedriften i regionen. Kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemmer imod.

  9. Skifteretten i Odense beslutter at erklære Bios konkurs.

   Det er nu op til advokatfirmaerne Andersens Partners og Bruun & Hjejle, der er udpeget som kuratorer i sagen, at beslutte, hvad der videre skal ske med Bios' aktiver.

Kilde: Ritzau