Samfund

Ny ambulancedirektør: Vi mangler et større tocifret antal medarbejdere

Region Syddanmark har udpeget Mads Haugaard som konstitueret direktør for regionens nye ambulancetjeneste. Og han mangler medarbejdere.

Der følger mange gode medarbejdere med, når Region Syddanmark overtager ambulancedriften fra det konkursramte selskab Bios. Men det er en særdeles rodet organisation, som regionen nu skal skabe orden i.

Sådan lyder det fra den konstituerede direktør for Region Syddanmarks ambulancetjeneste, Mads Haugaard. Han er onsdag blevet udpeget til posten, hvor han skal stå i spidsen for arbejdet med at få ambulancerne ud på vejene. Og manglen på medarbejdere en af de største udfordringer for den nyudpegede direktør.

- Vi mangler et større tocifret antal medarbejdere - især reddere til ambulancerne for at sikre vores beredskab.

TV 2s studievært spørger så, om det drejer sig om 20 eller 99 medarbejdere. Hertil svarer Mads Haugaard, at tallet ligger et sted der imellem.

Han understreger, at det vigtigste er, at skabe et sikkert og trygt arbejdsmiljø for de ansatte, der tidligere var Bios-medarbejdere.

- Min fornemmeste opgave er - sammen med de mange gode medarbejdere - at skabe stabilitet og forudsigelighed i organisationen. Vi skal have styr på vagtplanlægningen. Og vi skal specielt have styr på lønudbetalingerne, så folk kan regne med, at de får den rigtige løn til tiden. Vi skal have helt styr på overenskomsterne, siger Mads Haugaard.

- Det bliver ikke nemt. Den virksomhed, vi skal bygge videre på, har en stor ressource, og det er de mange gode medarbejdere. Men vi overtager en butik, hvor der er rigtig mange ting, som vi skal have styr på

Mads Haugaard

Midlertidig aftale

Bios overtog ambulancekørslen på Fyn og i Syd- og Sønderjylland i september 2015 efter at have vundet et udbud over Falck. Men onsdag blev Bios erklæret konkurs.

Årsagen var et udestående på 31,5 millioner kroner, som selskabet skyldte Region Syddanmark. Regionen havde ved en fejl udbetalt beløbet til Bios.

Onsdag aften blev kuratorerne for det konkursramte ambulanceselskab og Region Syddanmark enige om, at regionen midlertidigt betaler for ambulancedriften.

På længere sigt skal hele driften overtages af regionen.

- På den korte bane bliver min opgave at sikre, at driften fortsætter. At der stadig kører ambulancer på vejene i Region Syddanmark.

- Desuden skal jeg være med til at sikre, at de medarbejdere, vi overtager fra Bios, føler sig trygge og velinformerede og kan se en fremtid i ambulancetjenesten i Region Syddanmark, siger Mads Haugaard.

Nyt navn fundet

Bios har haft adskillige problemer, mens selskabet har kørt ambulancerne i Syd-, og Sønderjylland og på Fyn.

Blandt andet har Bios ikke kunnet skaffe det fornødne mandskab. Mads Haugaard erkender, at der fortsat vil være problemer med at besætte vagterne.

- Det bliver ikke nemt. Den virksomhed, vi skal bygge videre på, har en stor ressource, og det er de mange gode medarbejdere. Men vi overtager en butik, hvor der er rigtig mange ting, som vi skal have styr på, siger han.

Mads Haugaard har tidligere været konstitueret sundhedsdirektør i Region Syddanmark.

Til TV 2 fortæller Mads Haugaard, at ambulancetjenesten fremover vil hedde 'Den Syddanske Ambulancetjeneste'.

Forstå sagen om Bios

  1. 2014

    1. Regionsrådet i Region Syddanmark beslutter, at Bios, et nystiftet dansk-hollandsk selskab, skal overtage ambulancedriften i Syd-, Sønderjylland og på Fyn fra 1. september 2015. Også selskabet Responce får en bid af kagen. De erstatter Falck.

    2. Falck klager over beslutningen til Klagenævnet for Udbud. Falck mener, at selskabet er bedømt for lavt på en række parametre. Klagen får dog ikke virkning.

    3. De første problemer melder sig blandt ambulancepersonalet. De efterlyser informationer om blandt andet vagtplaner og vilkår.

  2. 2015

    1. Ambulanceredderne i Syddanmark begynder for alvor at sige op og i stedet tage job i andre regioner eller hos Falck. Flere politikere kritiserer Bios for ikke at tage opgaven og problemerne alvorligt.

    2. Driften af ambulancerne overgår officielt fra Falck til Bios. I månederne op til har Bios kritiseret Falck for at stå i vejen for, at det hollandske selskab har kunnet rekruttere nok reddere.

    3. Vagtplanerne hænger ikke sammen for Bios. Det betyder for få ambulancer og langsommere responstid.

  3. 2016

    1. Bios kan ikke stille med nok beredskaber. Fra 1. januar har selskabet skullet betale bod, hvis det ikke opfyldte kontrakten. Det er tilfældet i hele første kvartal.

    2. Bios skal betale cirka 13-15 millioner kroner i bod, men det afviser selskabet. Argumentet er, at der har været reddermangel på grund af blandt andet Falcks ageren. Regningens betalingsdato bliver udskudt.

    3. Råd og juridisk hjælp fra Kammeradvokaten i sagen har kostet regionen 6,9 millioner kroner, siger en opgørelse over regionens udgifter.

    4. Bios kommer med forsinket regnskab for 2015. Det viser et underskud på 42 millioner kroner. Fyens Stiftstidende afslører, at Region Syddanmark har forudbetalt 30 millioner kroner for meget til Bios. Regionen indkalder Bios til et hastemøde. Selskabet går med til at betale pengene tilbage, men det kan ikke ske på en gang.

    5. Bios og Region Syddanmark kan ikke blive enige om en plan for tilbagebetaling. Regionen meddeler, at den har bedt Bios gå konkurs mandag 25. juli, ellers vil regionen begære selskabet konkurs.

    6. Region Syddanmark begærer Bios konkurs til Skifteretten i Odense. Skifteretten skal nu forkynde konkursbegæringen for Bios, og derefter kan der falde en afgørelse om konkurs.

    7. Det kommer frem, at Bios opruster til retssag mod Region Syddanmark. Det fremgår ifølge flere medier i et brev sendt til Kammeradvokaten fra Bios' advokat Torkil Høg.

    8. Et flertal i regionsrådet i Region Syddanmark vedtager at hjemtage ambulancedriften i regionen. Kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemmer imod.

    9. Skifteretten i Odense beslutter at erklære Bios konkurs.

      Det er nu op til advokatfirmaerne Andersens Partners og Bruun & Hjejle, der er udpeget som kuratorer i sagen, at beslutte, hvad der videre skal ske med Bios' aktiver.

Kilde: Ritzau