Samfund

Flere anmelder og får anerkendt hudkræft som arbejdsskade

Sidste år anmeldte 90 personer hudkræft som en arbejdsskade ifølge tal fra Arbejdsskadestyrelsen. 

Der er sket en markant stigning i antallet af anmeldelser af hudkræft som arbejdsskade, viser tal fra Arbejdsskadestyrelsen ifølge Fagbladet 3F

I 2005 anmeldte blot syv danskere hudkræft som en arbejdsskade, mens det tal var steget til 90 i 2015. 

Tine Steen Erichsen, der er overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, mener, at det stigende antal anmeldelser af arbejdsrelateret hudkræft ikke blot skyldes danskernes øgede bevidsthed om hudkræft generelt, men også at hudkræft nu findes på listen over erhvervssygdomme. 

- Nu kan arbejdsrelateret hudkræft anmeldes og anerkendes. Når en sygdom kommer på listen, så kommer der en vis opmærksomhed omkring det, siger Tine Steen Erichsen til Fagbladet 3F. 

Mange flere får konstateret hudkræft

Hvert år får flere end 15.000 danskere konstateret kræft i huden, og ifølge Kræftens Bekæmpelse er sygdommen mere end firedoblet for danske kvinder og mere end tredoblet for danske mænd gennem de seneste 30 år. 

Det har fået danskerne til at spidse ører, når talen er faldet på hudkræft, og derfor er antallet af anmeldte hudkræfttilfælde som arbejdsskader steget. Det mener Thora Brendstrup, der er speciallæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus. 

- Generelt er der en stigende opmærksomhed omkring hudkræft i befolkningen, og det har fået flere til at passe bedre på deres hud og beskytte sig mod solen, når de går ud, siger Thora Brendstrup, der også mener, at stigningen handler om, at hudlæger og praktiserende læger er blevet bedre til at anmelde arbejdsrelateret hudkræft. 

Tal fra Arbejdsskadestyrelsen viser samtidig, at danskerne ikke blot anmelder arbejdsrelateret hudkræft i højere grad, men flere danskere får også anerkendt kræft i huden som en arbejdsskade. 

I hudkræfttilfældene fik under fem danskere anerkendt deres sygdom som en arbejdsskade i 2005, mens tallet var steget til 28 i 2015. /ritzau/