Tre ud fire danskere: Moderate muslimer og imamer skal tage mere afstand fra terror
Tre ud af fire danskere vil have moderate muslimer og imamer til at tage mere aktivt afstand til terrorhandlinger, end de gør i dag, viser ny måling.
Over halvdelen af danskerne mener, at moderate muslimer og imamer i Danmark bør tage mere aktiv afstand fra terrorhandlingerne, end de gør i dag.
Det viser en ny måling, Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.
I gruppen med størst enighed er det tre ud af fire danskere, der ønsker, at moderate muslimer og imamer i større grad ytrer deres afstand fra terror.
13 procent af de adspurgte danskere er overvejende eller helt uenige. De mener, at moderate muslimer og imamers afstand til terrorhandlinger er tilstrækkelige.
Udlændinge- og integrationsordfører Naser Khader (K) deler størstedelen af danskernes holdning. Han mener ikke, at moderate muslimer og imamer kan tage nok afstand.
- Terroristerne er ved at smadre islam. Islam er i en dyb krise. Det er de moderate muslimer og imamers pligt at bekæmpe, at islam bliver krigens islam, siger han til TV 2.
- Hvis muslimer og imamer ikke tager afstand, freder de den voldelige islam. Det giver dem et medansvar for terrorhandlingerne.
Khader: Fordøm terror
Naser Khader opfordrer alle moderate muslimer og imamer til offentligt at fordømme terrorhandlingerne.
Selv om det ikke er fair, eksisterer vendingen 'den der tier sammentykker' i muslimske kredse, forklarer udlændinge- og integrationsordføreren.
- Når vi fordømmer terroren, sender vi et budskab om, at vi er mange, der er uenige. Og vi sender et budskab om, at vi anerkender problemet, siger Naser Khader til TV 2.
Ifølge ordføreren hersker en kollektiv benægtelse blandt moderate muslimer og imamer, der betyder, at de ikke vil erkende, at terror og islam hænger sammen.
Det løser ikke problemet, understreger Naser Khader.
- Vi må ærligt indrømme, at vi har et problem med vores religion. At der er nogle, der er ved at overtage den. Vi har et medansvar for, at islam kommer på rette vej.
Imamer har et særligt ansvar
I modsætning til Naser Khader mener debattør Özlem Cekic ikke, at moderate muslimer har et særligt ansvar for at tage mere afstand til terrorhandlinger, end de allerede gør i forvejen. Derimod mener Özlem Cekic, at imamer har et særlig ansvar for at fortællte, at terror og islam er uforenelige.
Samtidig mener debattøren, at grænsen er nået for, hvor mange gange muslimer i Danmark bør bevise, at de ikke er på terroristernes side, blot fordi de er muslimer.
Özlem Cekic understreger, at hun vil arbejde for, at muslimer bliver bedre til at give udtryk for deres medfølelse, når terroren rammer europæiske lande. Ligesom ikke-muslimer også skal være solidariske, når terroren rammer lande som Tyrkiet, forklarer hun.
- For selv om man ikke offentligt tager afstand, hver gang en terrorhandling sker, er det ikke ensbetydende med, at man støtter terror, siger Özlem Cekic til TV 2 og tilføjer:
- Det er rigtig ærgerligt, at min og andre muslimske stemmer i debatten ikke har været tydelig nok. Vi må ikke glemme, at muslimer bliver ligeså berørt af terrorisme som ikke-muslimer.
Khader efterlyser reaktion mod terror
Hver gang en terrorhandling i Europa sker, modtager debattøren over 300 hademails mod muslimer, som hun bruger tid på at besvare. Derudover deltager hun i debatter og demonstrationer, netop for at vise at hun tager afstand til terror.
Set i lyset af Megafon-målingens tal undrer hun sig over, hvordan det er muligt at tage mere afstand.
- Jeg ved ikke, hvad jeg mere kan gøre. Vi bør i stedet bakke hinanden op, muslim som ikke-muslim. Terroristerne vinder, når vi retter vreden mod almindelige moderate muslimer, i stedet for at rette hadet mod terroristerne, siger Özlem Cekic, der håber, at de nye tal kan være med til at diskutere, hvordan vi kan blive bedre til at bygge bro mellem muslimer og ikke-muslimer.
Ifølge Naser Khader hører den kvindelige debattør til mindretallet af muslimer, der tager afstand.
- Det er et problem. Jeg mangler en folkelig reaktion mod terror. Det kan ikke passe, at flere muslimer og ikke-muslimer demonsterede mod Mohammed-tegningerne på Rådhuspladsen end mod terroren, siger han og tilføjer:
- Terroristerne tror, de har en stor opbakning. Den tro skal de ikke have.