Samfund

Professor om Bios-forhandlinger: Ikke sikkert at disse ambulancer vil køre videre

Det kan blive en dyr omgang for Region Syddanmark at holde ambulancerne kørende, mener professor.

Region Syddanmark har netop indgivet en konkursbegæring af ambulancefirmaet Bios.

Det sker efter, at det fredag mislykkedes at finde en løsning for tilbagebetaling af 31,5 millioner kroner som regionen ved en fejl har overført til Bios. Bios ønskede at betale pengene tilbage over en periode på et år, men det var synes Region Syddanmarks advokater ikke var en god idé.

- Vi vil bede kurator om at videreføre driften på regionens regning, sagde regionsrådsformand Stephanie Lose (V) til TV 2 tidligere i dag.

Men det er nemmere sagt end gjort. For Region Syddanmark står foran en forhandling, hvor deres modpart - kurator - står med alle kort på hånden. Kurator har ambulancerne, medarbejderne, udstyret og lokalerne. Regionen har intet andet end et presserende behov for at have en ambulancetjeneste, som fungerer. 

Kan blive en dyr omgang

Derfor kan regionen blive nødt til at skrive en blankocheck til kurator, da de reelt ikke har noget at handle med.

- Det er slet ikke givet, at kurator ønsker at fortsætte driften af ambulancerne, siger professor ved Aarhus Universitet Kim Sommer Jensen og fortsætter:

- Det har jo vist sig, at Bios var en underskudsforretning. Så kurator vil formentlig som minumum have alle udgifter dækket, og dermed bliver det også en dyrere omgang for Region Syddanmark, forklarer han til TV 2.

Regionen overladt til kurators nåde

Region Syddanmark indgav mandag eftermiddag en konkursbegæring af Bios til Skifteretten i Odense. Og såfremt en konkurs bliver en realitet, skal en kurator stå for at sælge konkursboet - et bo, der antages at indeholde medarbejdere, ambulancer, udstyr og lokaler. Dermed sidder kurator med gode kort på hånden, når en drift af konkursboet skal køres videre, fortæller professor Kim Sommer Jensen.

- Det er op til kurator, hvilken pris vedkommende vil tage for driften. Hvis de ikke kan blive enige om en pris, så bliver ambulancerne holdende i garagen. Så enkelt er det, siger han.

Kim Sommer Jensen mener dog, at forhandlingen bliver gjort nemmere af, at der er tale om ambulancer. 

- Kurator vil formentlig være venligt stemt overfor Region Syddanmark, når det nu drejer sig om noget så vigtigt som ambulancer, afslutter han.