Samfund

OVERBLIK: Forstå sagen om Bios

Ambulancekørslen i Region Syddanmark har været problematisk, siden Bios overtog tjansen i 2014.

Selskabet Bios står for Region Syddanmarks ambulancekørsel, men en strid om 31,5 millioner kroner er blevet skærpet over weekenden og har nu ført til en konkursbegæring fra regionen.

Situationen med Bios har længe været præget af problemer.

Her kan du få et overblik.

Forstå sagen om Bios

 1. 2014

  1. Regionsrådet i Region Syddanmark beslutter, at Bios, et nystiftet dansk-hollandsk selskab, skal overtage ambulancedriften i Syd-, Sønderjylland og på Fyn fra 1. september 2015. Også selskabet Responce får en bid af kagen. De erstatter Falck.

  2. Falck klager over beslutningen til Klagenævnet for Udbud. Falck mener, at selskabet er bedømt for lavt på en række parametre. Klagen får dog ikke virkning.

  3. De første problemer melder sig blandt ambulancepersonalet. De efterlyser informationer om blandt andet vagtplaner og vilkår.

 2. 2015

  1. Ambulanceredderne i Syddanmark begynder for alvor at sige op og i stedet tage job i andre regioner eller hos Falck. Flere politikere kritiserer Bios for ikke at tage opgaven og problemerne alvorligt.

  2. Driften af ambulancerne overgår officielt fra Falck til Bios. I månederne op til har Bios kritiseret Falck for at stå i vejen for, at det hollandske selskab har kunnet rekruttere nok reddere.

  3. Vagtplanerne hænger ikke sammen for Bios. Det betyder for få ambulancer og langsommere responstid.

 3. 2016

  1. Bios kan ikke stille med nok beredskaber. Fra 1. januar har selskabet skullet betale bod, hvis det ikke opfyldte kontrakten. Det er tilfældet i hele første kvartal.

  2. Bios skal betale cirka 13-15 millioner kroner i bod, men det afviser selskabet. Argumentet er, at der har været reddermangel på grund af blandt andet Falcks ageren. Regningens betalingsdato bliver udskudt.

  3. Råd og juridisk hjælp fra Kammeradvokaten i sagen har kostet regionen 6,9 millioner kroner, siger en opgørelse over regionens udgifter.

  4. Bios kommer med forsinket regnskab for 2015. Det viser et underskud på 42 millioner kroner. Fyens Stiftstidende afslører, at Region Syddanmark har forudbetalt 30 millioner kroner for meget til Bios. Regionen indkalder Bios til et hastemøde. Selskabet går med til at betale pengene tilbage, men det kan ikke ske på en gang.

  5. Bios og Region Syddanmark kan ikke blive enige om en plan for tilbagebetaling. Regionen meddeler, at den har bedt Bios gå konkurs mandag 25. juli, ellers vil regionen begære selskabet konkurs.

  6. Region Syddanmark begærer Bios konkurs til Skifteretten i Odense. Skifteretten skal nu forkynde konkursbegæringen for Bios, og derefter kan der falde en afgørelse om konkurs.

  7. Det kommer frem, at Bios opruster til retssag mod Region Syddanmark. Det fremgår ifølge flere medier i et brev sendt til Kammeradvokaten fra Bios' advokat Torkil Høg.

  8. Et flertal i regionsrådet i Region Syddanmark vedtager at hjemtage ambulancedriften i regionen. Kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemmer imod.

  9. Skifteretten i Odense beslutter at erklære Bios konkurs.

   Det er nu op til advokatfirmaerne Andersens Partners og Bruun & Hjejle, der er udpeget som kuratorer i sagen, at beslutte, hvad der videre skal ske med Bios' aktiver.

Kilde: Ritzau

Kilder: JydskeVestkysten, Fyens Stiftstidende