Vi cykler 10 pct. mindre end for 25 år siden

16x9
Folk uden for de store byer tager i langt mindre grad cyklen end tidligere. Foto: Keld Navntoft / Scanpix Danmark

Selvom Danmark bryster sig af at være en cykel-nation, så cykler vi faktisk mindre end vi har gjort.

Selv om man nærmest ikke kan komme frem for cykler i og omkring København, så er faktum, at danskerne i dag cykler ca. 10 pct. mindre end for 25 år siden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Tallene kommer fra Vejdirektoratet, der samtidig dokumenterer, at der i kun to af de seneste 15 måneder er blevet cyklet mere end samme måned året før.

Direktør Klaus Bondam fra Cyklistforbundet er ikke i tvivl om, at cyklingen er gået tilbage:

- Vi cykler meget mindre end for 25 år siden. Dels fordi der er kommet mange billige mikrobiler, dels er det blevet meget mere almindeligt med bil nummer to.

Færre cyklister i landdistrikterne

Især uden for de større byer er cyklingen gået tilbage.

- Vi har oplevet et fald i cykelandelen i landdistrikterne samt i de små og mellemstore byer. I landdistrikterne er der ingen tvivl om, at de mange lukninger af mindre skoler spiller ind. Den skole, som børnene cyklede til, findes ikke mere, siger Klaus Bondam.

Trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet er af samme opfattelse:

- De steder, hvor man cykler mere, hænger det sammen med, at der er rigtig meget trængsel som f.eks. i København. Her skal man være idiot for at tage bilen. Ude på landet tager man bilen, når man kan få den billigt. Og hvis begge forældre har en bil, så bliver flere og flere børn også kørt i skole, konstaterer Harry Lahrmann, der forudser, at endnu flere danskere i fremtiden vil opgive cykelturen.