Samfund

Spændinger blandt dansk-tyrkere: Opfordrer til at boykotte Gülen-skoler

På Facebook deles nu en liste over skoler i Danmark inspireret af Erdogan-rivalen Fetullah Gülens bevægelse.

Efterdønningerne fra det mislykkede militærkup i Tyrkiet har også ramt Danmark, og nu deles en liste over særlige skoler på Facebook med opfordring til at boykotte skolerne.

Der er tale om privatskoler inspireret af Fetullah Gülens bevægelse, der af den tyrkiske præsident Erdogan anses som en terrororganisation.

I en kommentar knyttet til deling af listen, skriver en dansk Facebook-bruger blandt andet:

- FETÖ skolerne i DK skal boykottes!!!! FETÖ står for kup-forsøget i Tyrkiet!!!, med henvisning til den tyrkiske stats betegnelse for Gülen-bevægelsen, FETÖ, der på dansk kan oversættes til Gulenist Terrororganisationen.

Skole: Vi er modstandere af kup

Blandt skolerne er blandt andet Slagelse Privatskole, som i weekenden blev overmalet med forkortelserne AKP og RTE med henvisning til præsidentens politiske parti og Recep Tayyip Erdogan.

- Jeg bliver ked af det, fordi skolen bliver sat i bås, hvor man giver udtryk for, at den her skole har nogen form for politiske og religiøse holdninger eller har holdninger, der er for kuppet i Tyrkiet, som vi er stærkt imod, siger skoleleder på Slagelse Privatskol, Karabey Kara.

Karabey Kara understreger, at skolen går ind for demokrati og er modstander af alle former for kup

- Men det er ikke ensbetydende med, at jeg skal være enig med alle de politiske holdninger, der er i Tyrkiet.

Ambassadør i Sverige: Det er helt naturligt

I Sverige har Sveriges Radio påvist, hvordan der på Facebook florerer beskeder, der "opfordrer alle til at indberette enkeltpersoner, organisationer og institutioner, der støtter eller finansierer Fethullah Gülens terrororganisation i landet eller i udlandet."

Sveriges Radio har ringet til det telefonnummer, som er tilknyttet beskeden. Det viser sig at føre til præsident Erdogans kontorer, hvor Sveriges Radio bekræftes i, at man søger de nævnte oplysninger - også gerne om svenskere.

Den tyrkiske ambassadør ikke lægger skjul på, at han ser det helt naturligt at ”den tyrkiske stat viser interessere i sådanne aktiviteter i Sverige”:

- At de bor udenlands giver dem ikke immunitet for ansvar, siger ambassadør Kaya Türkmen til Sveriges Radio.

Journalist: Sker også i Danmark

Ifølge den dansk-tyrkiske freelancejournalist Ünsal Turan, sker dette også i Danmark.

- Erdogan opfordrer sine tilhængere i Danmark og andre europæiske lande til at registrere og lave lister over dem, der kritiserer Erdogan og AKP-regeringen. Navnene skal sendes til enten AKP-hovedkonteret eller til den tyrkiske politidirektør i Ankara, siger han til TV 2.

Ifølge Ünsal Turan risikerer danske Erdogan-modstandere og deres familier at blive anholdt, hvis de befinder sig i Tyrkiet.