Psykolog: Sådan lærer du dit barn at stå på egne ben
For mange unge er dagligdagspligter et sprog, de ikke taler. Det får store konsekvenser, når de skal stå på egne ben, mener psykolog Ulla Dyrløv.
Rengøring, tøjvask og indkøb er blot et lille udsnit af alle de ting, som for mange unge kan virke helt uoverskuelige, når børneværelset bliver skiftet ud med egen lejlighed.
Nutidens forældre er ikke gode nok til at klæde de unge på til at stå på egne ben, og det har ifølge familiepsykolog og forfatter Ulla Dyrløv konsekvenser.
- Jeg kan høre på mine unge klienter, at det fylder enormt meget og stresser dem, så de har svært ved at passe deres studie og job. Tingene vokser dem over hovedet, de kan ikke finde ud af, hvor de skal tage fat og vil ikke bede forældrene om hjælp, siger hun.
Årsag til manglende selvværd
Ifølge Ulla Dyrløv er det en uheldig tendens, især fordi det er godt ment af forældrene.
- Mange forældre servicerer deres børn. Jeg tror, det er fordi, de har enormt travlt og samtidig tror, at de hjælper børnene. I stedet ender det som en bjørnetjeneste, siger hun og fortsætter:
- De unge mister i stedet deres selvværd, fordi de tror, at de ikke kan finde ud af det.
Og det er især på de grundlæggende områder, de velmenende forældre fejler. For nogen kan det at rengøre et toilet og sortere vasketøj lyde som småting. Men Ulla Dyrløv understreger, det blot bidrager til den uheldige situation.
- Det at flytte hjemmefra er meget mere end at kunne det praktiske. Der er mange ting, man skal bøvle med, og det kan virke uoverskueligt, hvis man ikke har styr på det basale, siger hun.
Ingen fornemmelse for priser
En af dem, der nu prøver på egen krop, hvad det vil sige at flytte hjemmefra og forlade de trygge rammer, er Signe Simonsen fra Falster.
I starten sparede hun på strømmen, fordi hun ikke vidste, hvad det kostede. Men også sådan noget som at handle ind kunne være udfordrende.
- Jeg kom til at købe noget vaskepulver, der kostede meget mere, end mange andre steder, fordi jeg ikke havde nogen fornemmelse af prisen, siger Signe Simonsen.
For hende er de huslige pligter dog ikke et helt ukendt fænomen, selv om hun indrømmer, at det var mor, der stod for det meste, da hun boede hjemme.
Derfor kan hun også sagtens genkende, at det er en stor mundfuld at flytte hjemmefra. Men Signe Simonsen har da stadig en livlinje, hvis hun føler sig lidt for meget på udebane.
- Så ringer jeg til mor og hører hende ad. Det er min eneste udvej, griner hun.
Børn vil gerne gøre en forskel
At forældrene stadig står til rådighed for de unge, i tiden lige efter at de er flyttet, ser Ulla Dyrløv heller ikke som noget problem. Det handler derimod om ikke at overtage for meget.
- Der er et problem i, at forældre har rigtig svært ved at give slip og holde tilbage - men sørg lige for, at de kan klare sig selv inden, siger hun.
For at undgå at de unge mennesker ender med at sidde hjælpeløse på deres nye adresse, anbefaler Ulla Dyrløv, at forældrene starter oplæringen i god tid.
- Gå i gang omkring seksårsalderen. Alle har brug for at gøre en forskel og føle, at verden blev en lille smule bedre af, at de stod op den dag. Sådan er det også for børn, de vil faktisk rigtig gerne hjælpe til, siger hun og fortsætter:
- De skal lære om fællesskab, og at man løfter i flok.
Deltag i debatten på Facebook: