Samfund

Dræberbakterie i vandet: Ældre må nøjes med etagevask

Legionellabakterier er skyld i, at beboere på plejecentret Thorsgården ikke må tage bad.

28 beboere på plejecentret Thorsgården i Aarhus må nøjes med etagevask eller tage over på et andet plejehjem, hvis de vil i bad. Det sker, efter plejecentret har fået et badeforbud, der ventes at vare et par uger, skriver Kristeligt Dagblad.

Badeforbuddet skyldes, at der er målt legionellabakterier i vandet. Det er anden gang på halvandet år, at det sker på Thorsgården.

- Sidste sommer var vi det hele igennem, vi skiftede alle rørene og ventiler hele vejen gennem gangene og op gennem etagerne, og vi fik sat et klordioxidanlæg på, der er i stand til at slå bakterier ihjel. Vi troede, at alt var i bedste orden. Og så tog vi prøven og blev ret overraskede, siger Bernhard Kattenhøj, der er ingeniør i Aarhus Kommune, til Kristeligt Dagblad.

Legionella er en bakterie, der findes i al vand, men den kan ved de rette betingelser formere sig, så de kan blive farlige for mennessker. De fleste tilfælde af legionærsygen vil slå ud som influenza, men bakterien kan forårsage dødsfald. Særligt ældre kan være udsatte.

Ældre skal nok blive rene

Legionella-bakterien, der forårsager legionærsygen, lever i ferskvand og andre fugtige miljøer. Langt de fleste bliver smittet, fordi bakterien findes i det vand, de drikker eller bader i.

Sygdommen spreder sig mest, når vandet er mellem 25 og 45 grader.

Ingen beboere på Thorsgården er blevet smittet.

Anette Poulsen, der er områdechef for den del af Aarhus Kommune, hvor Thorsgården ligger, siger til Kristeligt Dagblad, at hun nok skal sørge for, at beboerne bliver vasket rene.