Samfund

Stort CPR-læk: Disse meget private oplysninger lå hos kinesisk virksomhed

Oplysninger om diagnoser, antal dage på hospitalet og behandlingsmetoder var blandt andet noget af det, der lå hos privat kinesisk virksomhed.

5,3 millioner danske CPR-numre med tilhørende meget omfattende sundhedsoplysninger havnede i februar sidste år hos en kinesisk virksomhed ved en fejl.

De blev alle leveret ved en fejl af Post Danmark. Dataene lå på ukrypterede cd’er, og det var ikke blot CPR-numre men også omfattende helbredsoplysninger, der fulgte med de 5,3 millioner danske personnumre.

Dataene var især baseret på de danske diabetes- og cancerpatienter samt folk, der har været indlagt i psykiatrien, og indeholdt oplysninger om blandt andet diagnoser, hvor patienterne var indlagt og hvornår de var indlagt – helt ned til minuttallet. Det gælder både private og offentlige sygehuse for alle psykiatriske patienter.

Omfattende oplysninger om behandling

For diabetespatienterne var det oplysninger om hvornår sygdommen blev registreret, om antal blodsukkermålinger og årsagen til diabetes.

For cancerpatienterne kunne der kobles diagnose på cpr-numrene samt dato for diagnosen.

Mest vidtrækkende var oplysningerne om de psykiatriske patienter, hvor cpr-numrene lå tilknyttet oplysninger om præcis hvor, hvornår og hvorfor patienterne var indlagt. Også oplysninger om udskrivningen og behandlingen fulgte med de psykiatriske patienter.

Det viser dokumenter fra sagen, som TV 2 er kommet i besiddelse af. Der er således tale om særdeles personfølsomme oplysninger, som den kinesiske virksomhed var i besiddelse af.

Sendte dataene med post

Det var Statens Serum Institut, der sendte dataene med anbefalet post stilet til Danmarks Statistik. Men brevet endte hos den kinesiske virksomhed Chinese Visa Application Centre, der er en kommerciel virksomhed, som administrerer visumansøgninger til Kina.

Ifølge Datatilsynet, som har undersøgt sagen, åbnede den kinesiske virksomhed brevet med de to cd’er, men kineserne har ifølge Datatilsynet, ikke kigget i materialet. Denne oplysning bekræfter det kinesiske visumcenter overfor TV 2.

Personnumrene hang sammen med de konkrete helbredsoplysninger, og går helt tilbage til 2005. Men cd'erne indeholdte ikke navne eller adresser på de involverede danskere, som alle er herboende danskere med et CPR-nummer i perioden 2010-2012.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har ingen kommentarer, da hun er på ferie.

Statens Serum Institut henviser til Sundhedsdatastyrelsen. Et nystartet institut, der ikke kan kontaktes i sommerferien.