Landmænd frygter store CO2-krav: - Jeg føler mig til grin

Dansk landbrug og transport skal skære CO2-udslippet med 39 procent frem til 2030. Det er et af de højeste krav i Europa.

Danmark skal reducere CO2-udledningen fra landbruget, transportsektoren og boligopvarmning med 39 procent frem til 2030.

EU-kommissionen meldte i dag ud med deres forslag til, hvordan begrænsningerne i CO2-udledningen skal være i de forskellige EU-lande, hvis målene fra klimatopmødet i Paris skal nås.

Danmark skal sammen med andre rige EU-lande skære mest ned på CO2-udledningen, mens de fattigste EU-lande stort set ikke skal reducere deres udledninger.

For mange danske landmænd er det en ubehagelig nyhed.

- Jeg føler mig til grin som landmand. Det tror jeg, rigtigt mange landmænd gør, siger landmand Steen Nørgaard Madsen fra Voel ved Silkeborg. Han har 185 malkekøer og 100 fedekalve på sin gård.

Når han siger, at han er til grin, så er det fordi han hoppede på den grønne bølge for tidligt. I 1990’erne og i 00’erne nedbragte han sit udslip af drivhusgasser betydeligt ved at investere i nye staldanlæg og effektive fodermetoder. Men det får han ingen bonus for nu, fordi EU-kommissionen tager år 2005 som udgangspunkt for de nye krav.

- Vi har plukket alle de lavthængende frugter, alle de let tilgængelige ting. Stort set alle landmænd får lavet foderplaner. Mange landmænd har fået lavet klimaeftersyn på gården. Og så er det jeg spørger: Hvad er det lige, vi kan gøre mere?, siger Steen Nørgaard Madsen.

15.000 arbejdspladser

Han og hans landmandskolleger frygter, at i og med at de allerede har gennemført betydelige nedskæringer i CO2-udledningen, så bliver det uforholdsmæssigt dyrt for dem at komme i mål med de nye krav.

Landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer har været ude med en pessimistisk forudsigelse om, at de nye krav kan koste op til 15.000 arbejdspladser i Danmark.

Danmark vil købe kvoter

Energi- og klimaminister Lars Lilleholt siger da også i dag, at Danmark vil forsøge at finde løsninger med EU, der både tilgodeser behovet for CO2-nedskæringer og samtidigt sikrer, at det ikke går for hårdt ud over dansk landbrug og erhvervsliv.

Det betyder blandt andet, at Danmark vil benytte sine muligheder for at købe udledningskvoter i udlandet, blandt andet i Østeuropa.

- Det her får store konsekvenser for Danmark. Det er afgørende, at vi sikrer dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Men vi har samtidigt ved klimatopmødet i Paris forpligtet os til at reducere udledningen af CO2, og det kommer Danmark også til, siger Lars Christian Lilleholt.