Samfund

Husker du hysteriet? Her måtte de forbyde Pokémon for 15 år siden

I 2000 blev Pokémon forbudt på nogle danske folkeskoler – og i Japan måtte 100 børn forbi skadestuen efter voldsomt hysteri.

Det japanske eventyrunivers Pokémon er igen blevet populært – så populært at spillere er villige til at bryde loven for at fange de små væsener med deres mobiltelefoner.

Det er dog ikke første gang, at Pokémon-universet skaber problemer i det danske samfund. Som du kan se i arkivindslaget øverst i artiklen, blev nogle danske folkeskoler nødt til at forbyde Pokémon-spillekort i 2000, hvor nogle elever var blevet truet med bank, hvis de ikke afleverede deres kort.

- Fra at være god leg blev det til trusler og stjålne kort, og det tog så meget af vores tid i hverdagene, at vi simpelthen blev nødt til at sige: Nu er det nok, forklarede Yvonne Bergqvist, der dengang var SFO-leder på Hoptrup Skole i Sønderjylland.

100 japanske børn røg på skadestuen

Pokémon kom på markedet i 1995, og i årene efter kastede børn i hele verden sig over biograffilm, computerspil og spillekort.

Op mod julen 1997 kom over 100 japanske børn på hospitalet efter at være gået amok over Pokémon. I Storbritannien og USA så man derudover eksempler på, at skoleelever havde stukket hinanden ned for at få fat i de eftertragtede kort.

Skruer man tiden frem til 2016, er Pokémon igen alle vegne. Det er dog ikke kun børn, der går amok over fænomenet, men i høj grad også voksne.

Fra at være god leg blev det til trusler og stjålne kort, og det tog så meget af vores tid i hverdagene, at vi simpelthen blev nødt til at sige: Nu er det nok.

Yvonne Bergqvist, SFO-leder i 2000

Dansk politi får anmeldelser om Pokémon

Dansk politi oplever i disse dage lovovertrædelser, fordi nogle danske spillere har været fristede af at fange de små figurer med telefonen.

- Vi har weekenden over haft flere anmeldelser, hvor Pokémon-jægere for eksempel går ind i andres haver. Folk tror, at de er ved at blive udsat for indbrud, siger Thomas Christensen, der er vagtchef ved Københavns Vestegns Politi, til Ritzau.

Også på den amerikanske ambassade troede de, at der foregik noget mistænkeligt.

- De kunne ikke forstå, at der var folk, som gik mistænkeligt rundt ude foran, siger vagtchef Michael Andersen ved Københavns Politi.

Spilgigant tjener milliarder

Det er gennem en særlig Pokémon-app, at interesserede kan bevæge sig ud i eventyruniverset. Det giver spillerne mulighed for at gå rundt i den virkelige verden og via telefonen fange de små monstre.

Og noget tyder på, at det er blevet populært både i Danmark og verden over. App’en er allerede mere populær end Twitter og Tinder.

Hos den japanske spilgigant Nintendo har man svært ved at få armene ned. I dagene efter udgivelsen steg aktierne med 7,5 milliarder dollar – knap 56 milliarder danske kroner.