Samfund

Stopper madspild og hjælper udsatte: Brødre sælger overskudsmad for en slik

Brødrepar sælger mad fra supermarkeder, der har overskredet sidste salgsdato, til udsatte som f.eks. kontanthjælpsmodtagere.

Selv om det er lykkedes Danmark at reducere madspild med 25 procent siden 2010, bliver der alligevel hvert år smidt 700.000 ton mad ud. Og det synes et brødrepar fra Vojens er så langt ude, at de er begyndt at samle noget af maden ind for derefter at sælge to poser fyldt med madvarer til 25 kroner i alt. Alt sammen fra en lade i Skrydstrup.

Det er dog ikke alle og enhver, der kan komme og købe maden. Projektet er for de udsatte som eksempelvis kontanthjælpsmodtagere eller syge – og så skal man i øvrigt være medlem af foreningen, siger den ene af brødrene Kristian Ringgaard Møller:

- Når man selv har prøvet at være på røven og skal vende hver en femøre, hvis man havde en femøre, så ved du, hvor meget det betyder, hvis der kommer nogle folk og hjælper dig.

- Hamstring ødelægger stemningen

Det er brødrene Ringgaard, der sørger for, at der er varer på hylderne – og det sker gennem afhentning af mad fra supermarkeder i Sønderjylland. Maden fejler intet og ville være endt i en container udelukkende fordi, den sidste salgsdato på madvarerne er overskredet. I stedet ender noget af maden nu hos folk som Torben Andersen, der er kontanthjælpsmodtager og kunde i butikken.

- Der er en god stemning hver gang, og man føler sig velkommen hver gang, man kommer herud – der er ikke nogen, der kigger ned på en, fordi man ikke har de fornødne ting. Det er en god ting – det kan jeg godt lide, siger han til TV 2.

En ting kan imidlertid ødelægge stemningen, og det er, hvis nogen hamstrer. Det sker dog sjældent, forklarer Jon Nielsson, der også er kontanthjælpsmodtager.

- Der er regler, og det bliver der også nødt til at være. Hvis der står 16 liter kakaomælk, og der kommer en person, så er de 16 liter væk. Det går jo heller ikke, siger han.

Butikken i Skrydstrup skal nu udvides og om kort tid åbner foreningen en helt ny afdeling i Brøderup.

Fødevarestyrelsen har to gange været forbi butikken til kontrolbesøg. Resultatet var begge gange en glad smiley.

Danmarks første sociale supermarked åbnede i januar

Den 22. januar i år åbnede Danmarks første sociale supermarked, da organisationen WeFood, som Folkekirkens Nødhjælp står bag, slog dørene op på Amager i København.

WeFood sælger varer, som supermarkederne ellers ville have smidt ud, fordi varerne er tæt på udløbsdatoen, er forkert mærket eller har beskadiget emballage.

I løbet af de første tre måneder solgte WeFood mere end 25 ton overskudsmad.

Hvis du er blandt de mange danskere, der hver uge må smide madvarer ud og ærgrer dig over ressource- og madspildet, kan du herunder få gode råd til, hvordan du kan minimere madspildet hjemme hos dig selv:

Sådan kan du undgå madspild

 1. Køb kun efter behov

  Alt for mange danskere køber for meget mad og ender med at smide en masse af det i skraldespanden. Køb derfor kun den den mængde ind, du har brug for og lad dig ikke friste af tilbud, hvor du kun får brugt halvdelen.

 2. Brug resterne

  Som udgangspunkt skal du kun tilberede den mængde mad, du kan spise. Kommer du alligevel til at tilberede for meget, skal du ikke hælde resterne i skraldespanden. Frys dem i stedet ned eller tag dem med på madpakken næste dag.

 3. Vær ikke stringent med datomærkningen

  Supermarkedernes datomærkning er kun vejledende, så vurder altid varen, før du smider den ud. Fersk kød er dog en undtagelse - her skal du følge datomærkningen, hvis ikke du fryser det. Chokolade, pasta, brød og kiks bliver du dog ikke syg af at spise efter sidste dato, så vurder selv varen ved at lugte og se.

 4. Planlæg dine indkøb

  Det går ofte galt, når vi handler med maven og ikke hovedet, for så får vi købt en masse mad, som vi ikke har brug for. Så lav en indkøbsliste ud fra en madplan, så du kun får købt det, du har brug for. Når du laver madplan, bør du tænke over at råvarerne går igen i flere retter, så du ikke skal smide en halv pose gulerødder ud eksempelvis.

 5. Opbevar maden rigtigt

  Sørg for eksempel for at stille den ældste mælk forrest i køleskabet, så du først får brugt den først. For dine madvarer i fryseren og skabene kan du mærke dem med etiketter, så du ved, hvad der skal bruges først.