Samfund

Kirsten Kragh skrev flere breve til Forsvarsministeriet om sin søn: Her er hvad de svarede

I årevis forsøgte den nu afdøde Kirsten Kragh at gøre opmærksom på sin søns problemer over for myndighederne.

Den nu afdøde Kirsten Kragh, som tirsdag blev fundet dræbt i sin bil sammen med sin mand, kæmpede i årevis for at råbe politikere og myndigheder op og gøre opmærksom på sin søn og andre krigsveteraners problemer.

Blandt andet skrev Kirsten Kragh fire breve til Forsvarsministeriet. Det viser dokumenter, som TV 2 har fået aktindsigt i.

I et brev til forsvarsministeren 5. maj 2015 beskrev hun således de udfordringer, som sønnen Lars Kragh kæmpede med efter sin udsendelse til Balkan.

Det fremgår af et svar fra ministeriet 28. maj 2015.

- I dit brev skriver du, at jeres hidtidige samarbejde med Veterancentret har været vanskeligt og uden løsninger, skrev chefen for Strategisk HR, Peter Wass, blandt andet i Forsvarsministeriets svar til Kirsten Kragh.

Ønskede forbedring på flere områder

I brevet fremgår det også, at Veterancentret efter dialog med Forsvarsministeriet ville kontakte Kirsten Kragh med henblik på et fornyet samarbejde med Veterancentret.

Et par år tidligere – i foråret 2013 - havde Kirsten Kragh sendt et åbent brev til Forsvarsudvalget om sin søn, og samme efterår sendte hun en mail til den daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S), hvori hun på baggrund af veterankonferencen blandt andet pegede på en række områder, hvor hun mente, Veterancentret kunne forbedre indsatsen for og støtten til veteraner.

Senest skrev Kirsten Kragh et brev til Forsvarsministeriet 11. januar i år. Her beskrev hun endnu engang sin søns psykiske mén som krigsveteran, ligesom hun beskrev familiens dårlige oplevelser med forskellige offentlige myndigheder og deres vanskeligheder med at få den rette hjælp.

Ministeriet henviste til Veterancentret

Endnu engang henviste ministeriet til Veterancentret:

- Du vil derfor blive kontaktet af Veterancentret med henblik på en gensidig opdatering af situationen samt afklaring af fremtidig mulig støtte til dig og Lars, herunder muligheder for opsøgende indsats overfor Lars i samarbejde med dig som forælder, lød svaret fra chef for Strategisk HR, Peter Wass.

Kan ikke tvinge folk i behandling

I et interview på TV 2 News onsdag erkendte oberst og chef for Forsvarets Veterancenter, Jette Albinus, at det er en udfordring, hvis veteraner ikke ønsker behandling.

- Vi kan jo ikke tvinge folk til behandling. Vi kan tilbyde det, og vi kan have det hele klar. Men det kræver, at man for det første erkender, at man er syg. Så kræver det, at man erkender, at man har brug for hjælp. Og så kræver det, at man har lyst til at tage imod den, sagde hun til TV 2 og tilføjede, at veteraner i perioder kan have det godt og i andre perioder kan få tilbagefald.

Når veteraner får tilbagefald, kan de komme tilbage og få hjælp igen.

- Jo før vi kan gøre det, og jo før vi kan følge op, jo større chance er der også for, at vi kan hjælpe. Men de her ar på sjælen, dem vil de desværre altid have, lød det fra chefen for Forsvarets Veterancenter.

Minister: Det gjorde mig meget ondt

I en skriftlig kommentar udtaler forsvarsminister Peter Christensen (V):

- Jeg blev dybt bekymret, da jeg hørte om efterlysningen af Lars Kragh og hans forældre, og det gjorde mig meget ondt, da jeg hørte om politiets fund. Min dybeste medfølelse går til de efterladte. Når en så tragisk hændelse sker, giver det altid anledning til at overveje, om vi kan gøre noget anderledes. I 1990’erne var vi ikke ordentligt forberedt på de konsekvenser, det havde at sende soldater ud til verdens brændpunkter og få dem ordentligt hjem igen. Der er heldigvis meget langt mellem, at hændelser ender, som det her er tilfældet. Det er overordentlig vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at forebygge og undgå, at det skal komme så vidt. 

- Vi har en solid veteranindsats i dag, og der er stor politisk velvilje til at gøre noget for vores veteraner. Vi skal dog altid være parat til at evaluere på, om vi gør det godt nok. Af samme grund er Regeringen i gang med et servicetjek af veteranindsatsen. Et arbejde som vi præsenterer efter sommerferien.

Søn mener ikke, han lider af PTSD

Tirsdag blev den 42-årige Balkan-krigsveteran Lars Kragh anholdt og sigtet for at have dræbt sine forældre Kirsten og Jørgen Kragh. Han blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør, hvor han nægtede sig skyldig i at have dræbt sin mor og far. Her forklarede Lars Kragh, at han slog sine forældre flere gange med en økse, men at det skete i nødværge. 

Han blev siden surrogatfængslet på en psykiatrisk afdeling til 10. august. Den del af kendelsen er blevet kæret af Lars Kragh. Derimod accepterer han, at han er blevet varetængtsfængslet i fire uger.

Lars Kragh mener ikke selv, at han lider Posttraumatisk stress syndrom (PTSD), og det har efter hans opfattelse ikke haft betydning for sagen, oplyser hans forsvarer Ole Steen Christensen, til TV 2.