Samfund

Militærpsykolog: Veteraner har komplekse lidelser

Veteraner, som lider af PTSD, har ofte også andre lidelser, fortæller en psykolog fra Veterancentret.

Det er ofte komplekse sager, der ligger bag tragedier, som den der ramte familien Kragh, hvor den 42-årige søn Lars Kragh tirsdag blev anholdt og sigtet for drabene på sine forældre Kirsten og Jørgen Kragh. 

Det fortæller Militærpsykolog fra Veterancentret, Dorte Hjortkær, der løbende har kontakt med krigsveteraner.

- For de flestes vedkommende drejer det sig ikke kun om posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). Ofte ser vi en meget stor komplekstilstand for vores veteraner, siger hun og tilføjer, at der er tale om andre overgangsreaktioner som stress, depression, alkohol- og misbrugsproblemer.

Mareridt og flashbacks

Lidelserne kan opstå på baggrund af de svære oplevelser, som soldaterne har haft i krigsområder. 

- Efterfølgende crasher det psykiske beredskab, som vi er indbygget med, så man får tilbagevendende genoplevelser i form af mareridt og flashbacks, forklarer Dorte Hjortkær.

I forsøg på at undgå de tilbagevendende ubehagelige situationer, ender veteraner ofte med at isolere sig selv. Hos Veterancentret forsøger man hele tiden at optimere sine tilbud og lave opsøgende arbejde, så man kan nå ud til veteranerne - også de, som ikke selv henvender sig. 

Erfaringer fra udlandet

Veterancentret arbejder med antidepressiv medicin og traumebehandling, ligesom man søger inspiration og erfaringer fra udlandet, ikke mindst USA, som er førende på veteranområdet, fortæller Dorte Hjortkær.

Hun har svært ved at sige, hvad der konkret kan gøres bedre. 

- Men umiddelbart er der kommet mange positive tiltag, som skal have lov til at vækste og få sin gang på jord, slutter Dorte Hjortkær.