Dræbt mor forsøgte at råbe politikerne op: Hvorfor ignorerer I krigsveteranerne?

En måned før sin død fik Kirsten Kragh et utilfredsstillende svar fra Sundhedsministeriet.

Den nu afdøde 69-årige Kirsten Kragh forsøgte længe at råbe myndighederne op om manglende hjælp til veteraner. Hun skrev flere breve til politikere og myndigheder om veteranernes problemer. 

Den 11. januar sendte hun et brev til sundhedsminister Sophie Løhde (V). Et brev hvori hun skrev, at hun mener, at sundhedsministeriet bærer en del af ansvaret for manglende hjælp til psykisk skadede veteraner. 

Det viser et Facebook-opslag, som Kirsten Kragh delte i den lukkede gruppe 'Danmark Støt Vores Veteraner' den 16. juni i år.

Heri fremgår det, at hun 6. juni modtog svar fra sundhedsministeriet - 147 dage efter, hun havde sendt brevet. Angiveligt havde brevet forputtet sig, hvorved svaret havde været så længe undervejs.

Ministeriets svar var dog langt fra tilfredsstillende for Kirsten Kragh. 

Dels lød svaret, at sundhedsministeriet henviste til forsvarsministeriet. Dels kom svaret ikke fra ministeren selv. Og i den mellemliggende tid havde flere veteraner begået selvmord, pointerede Kirsten Kragh. 

Hvad skal næste træk være?

Derfor var det en skuffet og vred Kirsten Kragh, der blandt andet skrev:

- Besvarelsen til mig fra sundhedsministeriet er ikke skrevet af ministeren, men af en person, som ikke benævnede sin titel, men jeg kan på en personaleliste fra ministeriet se, at det er en student. En student kan da være ok, men har slet ikke baggrund og kompetence til at behandle en så alvorlig henvendelse, - jeg føler mig til grin, det er en uhørt manglende sagsbehandling!!!

- Af ovenstående udleder jeg at sundhedsministeriet INGEN interesse har i veteransagen, - endda på trods af sagens alvorlige karakter.

- Ministeriet følger sædvanlig procedure: "IKKE SE IKKE HØRE IKKE TALE!", og så i øvrigt sende bolden videre i det så velkendte "kør rundt system"!

- Hvad skal næste træk så være?

Ville se sundhedsministeren i øjnene

Herefter oplyste Kirsten Kragh i sit Facebookopslag, at hun nu ville bede om en personlig samtale med sundhedsministeren "hvor jeg gerne vil have at hun ser mig i øjnene, når hun forklarer sin bevæggrund for at ignorere veteranerne."

Hvorvidt hun nåede at få sundhedsministeren i tale, fremgår ikke. Tirsdag blev hendes søn, den 42-årige Balkan-krigsveteran Lars Kragh anholdt og sigtet for at have dræbt sin mor og far.

Slog forældre flere gange med en økse

Han blev i dag fremstillet i grundlovsforhør, hvor han nægtede sig skyldig i at have dræbt sine forældre. Her forklarede Lars Kragh, at han slog sine forældre flere gange med en økse, men at det skete i nødværge. 

En læge tilså ham inden retsmødet og erklærede ham i en tilstand af akut sindssyge eller en tilstand, der kan sidestilles dermed. Han blev varetægtfængslet i på en retspsykiatrisk afdeling.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der er på sommerferie. Forsvarsminister Peter Christensen (V) oplyser til TV 2, at regeringen er i gang med et servicetjek af veteranindsatsen. Resultatet af dette tjek vil blive præsenteret efter sommerferien.

- Vi har en solid veteranindsats i dag, og der er stor politisk velvilje til at gøre noget for vores veteraner. Vi skal dog altid være parat til at evaluere på, om vi gør det godt nok, siger han.