Samfund

Benjamin har selv PTSD: Rådede dræbt mor til at droppe kontakten til sønnen

Benjamin Olsen Yeh er selv krigsveteran og lider af PTSD. Han rådede Kirsten Kragh til at droppe kontakten til sønnen, som nu er sigtet for drab.

Benjamin Olsen Yeh var gode venner med Kirsten Kragh, der tirsdag blev fundet dræbt med sin ægtefælle Jørgen Kragh i parrets bil. Sønnen - den 42-årige Lars Kragh - er sigtet for at have dræbt sine forældre.

Benjamin Olsen Yeh er ligesom den nu fængslede Lars Kragh veteran fra Balkan, og det var gennem sin indsats for krigsveteraner, at Benjamin Olsen Yeh og Kirsten Kragh lærte hinanden at kende. Ligesom Lars Kragh lider Benjamin Olsen Yeh af posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

- Kirsten har flere gange sagt til mig, at Lars var en farlig person. Forældrerne var bange for, hvad han kunne finde på. Jeg rådede hende til at droppe al kontrakt til sønnen og koncentrere sig om at være bedstemor for hans to børn, som han ikke havde kontakt til, fordi han var syg. Det er forfærdeligt for de her børnebørn, fordi de har været så tæt på deres bedsteforældre. Nu er de døde, siger Benjamin Olsen Yeh til TV 2.

- Han har flere gange truet dem på livet

Benjamin Olsen Yeh har arbejdet med veteraner siden 2010, hvor han blandt andet var med til at starte Veteranhjemmet i København.

- Lars blev rigtig vred, da han fandt ud af, at jeg havde kontakt til hans forældre. Kirsten fortalte mig, at han flere gange har truet dem på livet. Ikke desto mindre elskede hun ham, og kunne ikke slippe ham, selv om vi rådede hende til at holde sig fra ham, siger Benjamin Olsen Yeh.

Han fortæller, at han frygtede det værste, da han før weekenden fik at vide, at ægteparret og sønnen var sporløst forsvundet.

- Kirsten har hele vejen forsøgt at få hjælp til sin søn. Som regel forgæves. Lars har været indlagt i psykiatrien flere gange, men er næsten altid blevet udskrevet dagen efter – uden behandling, uden hjælp. Vi skylder at få historien ud nu, så folk kan se, hvad hun kæmpede for – og imod.

- Kirsten var en ildsjæl, der trods sine egne problemer med en søn, der var ødelagt af PTSD, kæmpede for hjælp til de syge veteraner og deres pårørende. Det er så hamrende vigtigt, at de her personer som er farlige og selvmordstruede, får den hjælp, der skal til, lyder det fra Benjamin Olsen Yeh.

Han tegner et billede af en mor, der forgæves forsøgte at råbe myndighederne op. En mor, der kæmpede for at redde sin plagede søn.

- Hun har snakket med lokalpolitikere og politikere på Christiansborg og hun har sågar skrevet til dronning Margrethe. Det er Kirstens fortjeneste, at dronningen for nogle år siden nævnte os krigsveteraner i sin nytårstale. Det havde ufattelig stor betydning for mange af os, at vi blev nævnt i den tale. Jeg blev selv helt vildt stolt, fordi jeg blev anerkendt, selv om jeg har levet et lorteliv, fortæller Benjamin Olsen Yeh til TV 2.

- Nu er det for sent for hende

Kirsten Kragh havde ifølge Benjamin Olsen Yeh altid overskud og hjerte til at spørge, hvordan det gik med de andre veteraner - selvom hun kæmpede indædt for at holde sammen på sin egen familie.

- Hun forsøgte altid at hjælpe andre end sig selv. Hvis jeg nogensinde kom lige så langt ud som hendes søn, ville jeg ønske, jeg havde en mor, der kæmpede ligeså meget for mig. Jeg kender ikke nogen, der har kæmpet så hårdt som hende. Nu er det for sent, men forhåbentlig kan hendes historie være med til at åbne politikernes øjne for, at der render nogle virkelig syge veteraner rundt derude, der har brug for hjælp ligesom deres pårørende.

Ifølge Benjamin Olsen Yehs oplysninger har den nu sigtede søn de seneste år rejst rundt i store dele af Østeuropa - i blandt andet Bulgarien, Rumænien og Albanien.

Det står ikke klart, hvordan den 42-årige Lars Kragh forholder sig til drabssigtelsen.