Samfund

Organisation: En mand skal selv bestemme over sin penis

Intact Denmark ønsker en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge. Det Jødiske Samfund understreger vigtigheden af omskæring.

Hvad enten man er muslim, jøde, kristen eller noget fjerde, er det op til hver enkelt mand selv at bestemme, hvad der skal ske med hans penis. Eller ikke ske.

Sådan lyder budskabet fra organisationen Intact Denmark, der arbejder for at indføre en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge.

- Man skal respektere det enkelte menneskes kropslige integritet, seksuelle anatomi og religiøse frihed. Og man kan ikke vide, om den enkelte mand som lille synes, det er vigtigt at blive omskåret af kulturelle eller religiøse årsager, siger organisationens forkvinde Lena Nyhus.

- Det er kun ham, der har tissemanden i bukserne, som kan bestemme, hvad der skal ske med den, tilføjer hun.

Mange vil have indgreb forbudt

Udmeldingen kommer i kølvandet på en ny måling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2, hvor 1.027 personer har svaret.

Målingen viser, at 87 procent af danskerne vil have indgrebet forbudt, før man er 18 år og dermed myndig.

Den høje procentdel overrasker ikke Lena Nyhus.

- Den danske befolkning går meget op i børns tarv. Vi vil gerne passe på vores børn og beskytte deres rettigheder. Derfor er det oplagt, at majoriteten af befolkningen ønsker en aldersgrænse for omskæring, siger hun.

Ifølge næstformanden i Intact Denmark, Mikael Aktor, overskrider omskæringen grænsen for, hvad man kan tillade sig.

- Grænsen går ved en operation, som bortopererer en ikke-overflødig del af barnets kønsorganer, som ikke kan gendannes, understreger han.

Hør Mikael Aktor debattere med formanden i Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen, i klippet nedenfor.  

Artiklen fortsætter under klippet. 

Omskæring er en naturlig ting

Omvendt vækker målingen bestyrtelse blandt jøder og muslimer.

- For jødedommen er omskæring en positiv ting - man inviterer barnet ind i det jødiske fællesskab. Noget forældrene er glade ved og stolte ved, siger formanden i Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen. 

Hør flere af Det Jødiske Samfunds argumenter for omskæring i klippet nedenfor, hvor Dan Asmussen debatterer med næstformanden i Intact Denmark, Mikael Aktor.

Artiklen fortsætter under klippet.

Imens forklarer imam Naveed Baig fra Dansk Islamisk Center til avisen, at han tror, at mange i den meget følelsesladede debat har glemt det centrale i problematikken.

- Hvad betyder det at være anderledes? Kan vi leve sammen og have forskellige kulturelle og religiøse ritualer i vores liv? Det handler om retten til forskellighed, respekten for det, der er anderledes, siger han.