Samfund

Politi om Syrien-krigere: Der er grænser for, hvad vi kan gøre

Flere forældre har henvendt sig til politiet med mistanke om, at deres børn kan være på vej til Syrien for at hjælpe Islamisk Stat.

Rettelse: Af denne artikel fremgik det tidligere, at Vestegnens Politi ikke ønskede at kommentere sagen. Dette er ikke korrekt. Af praktiske årsager har politiet først mulighed for at kommentere på sagen lørdag eftermiddag. TV 2 beklager.

Mens flere og flere forældre er bekymrede for, at deres børn skal tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat og drage i hellig krig, forholder politiet sig passivt.

Det mener formand for det kurdisk-syriske parti PYD, Ibas Tas.

- De fortæller, at når de henvender sig til myndighederne, så siger de: Jamen barnet er jo over 18 år. Hun eller han har ikke gjort noget forkert. De har ikke lavet noget kriminalitet, så vi kan ikke rigtig gøre noget, siger han til TV 2.

Han bakkes op af dansk-tyrkiske Yasar Olgun, hvis døtre formodes at være rejst fra Danmark mod Syrien for at blive en del af terrororganisationen.

Yasar Olgun har gentagende gange henvendt sig til Vestegnens Politi, men uden held.

- Jeg har bedt dem om at tjekke lufthavnen, tjekke Hovedbanegården og deres bankkonto. Der er gået 44 dage. Jeg har slet ikke hørt noget fra dem endnu, siger Yasar Olgun, der selv er rejst til Tyrkiet for at lede efter sine døtre.

Grænser for, hvad politiet kan stille op

Men når de unge mennesker er myndige og først er rejst, er der grænser for, hvad politiet kan stille op. 

Det fortæller Svend Foldager, politiinspektør og leder af efterforskningsafdelingen ved Vestegnens Politi til TV 2 lørdag eftermiddag.

- Vi vil gøre alt for at tage imod forældrene og tale med dem, men hvis folk er taget ud af landet og er myndige, er der grænser for, hvad vi kan gøre derefter. Vi kan støtte op om dem herhjemme, men vi kan nok ikke gøre det, de allerhelst vil have, nemlig at få deres børn hjem, siger han.  

Han understreger, at politiet i flere år har haft en indsats på området, og at Vestegnens Politi har et kontor, som tager sig af antiradikalisering, ligesom politiet samarbejder med PET og kommunerne. 

- Vi har set en stigning i især antallet af piger, som er udrejst, siger Svend Foldager og tilføjer, at politiet fredag holdt et møde med PET og kommunerne om problemet med henblik på fremover at kunne reagere mere præcist i forhold til situationerne.

- Politiet har åbne 24 timer i døgnet. Vagtcentralen vil altid tage imod de her henvendelser, slutter han.

Flere rejst til Syrien

Ifølge TV 2s oplysninger er mindst otte unge kvinder fra Københavns Vestegn forsvundet fra Danmark - heraf to etnisk danske kvinder, der er konverteret til islam. De formodes alle at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Søger hjælp

Yasar Olgun leder på 35. døgn efter sine døtre i Tyrkiet, hvor han har fået kvinderne efterlyst i flere byer og været i kontakt med både tyrkiske myndigheder og menneskesmuglere. Han håber inderligt, at dansk politiet vil hjælpe ham.

- De siger hele tiden, at de skal have en dommerkendelse. Men det tager da ikke halvandet måned? De kan skaffe oplysninger om, hvordan er de kommer ud af København, og hvem har hjulpet dem, siger Yasar Olgun.

De to døtre er ifølge faren meget religiøse og har i løbet af foråret læst arabisk og studeret koranen hos en palæstinensisk kvinde, der også er forsvundet.