Pædagoger får forbud mod at kysse børnene

16x9
Arkivfoto Foto: Claus Bech / Claus Bech/Scanpix

Nogle steder er alle former for kys forbudt. Landsforening er splittet.

Kys er ikke pædagogers job. Det mener flere vuggestuer og børnehaver, som forbyder pædagoger at kysse børnene, skriver Berlingske søndag. 

I nogle institutioner omfatter forbuddet alle former for kys - i panden, på kinden og i håret - mens det andre steder alene gælder mundkys.

Det sidste er tilfældet i Børnehaven Regnbuen i Tønder, der har en politik om, at pædagoger ikke kysser børnene på munden, fordi det ifølge områdeleder Sanne Nielsen kan være "grænseoverskridende for børn såvel som medarbejdere".

Ride-ranke på en "uhensigtsmæssig måde"

Forbuddet kom, fordi børnehaven observerede mistænkelig adfærd hos en medarbejder, som legede ride-ride-ranke med børnene på en "uhensigtsmæssig måde". Mistanken var ubegrundet, men fik personalet til at lave retningslinjer for pædagogernes omgang med børnene. 

- Og så kom det her med kysset ind. Egentlig mest, fordi vi oplevede, at børnene gerne ville kysse personalet, og derfor valgte vi også at have en holdning til, at pædagoger ikke skal kysse børn på munden, siger Sanne Nielsen til Berlingske. 

Skal ikke forvekles med kærlighed i hjemmet

I Børnehuset Mælkebøtten i Holte kysser institutionens pædagoger heller ikke børnene. Institutionen skriver på dens hjemmeside, at et barn skal mødes med empati, indlevelse og engagement, men pædagogen skal ikke "forveksle denne professionelle opgave med den kærlighed, som barnet møder i sit hjem hos forældre og familie", og derfor "elsker man ikke de børn, man arbejder med, man kysser dem ikke og er ikke deres bedste ven". 

Aarhus Universitets forskningsgruppe Paradox forsker i institutioners forebyggelse af seksuelle overgreb mod børn og er flere gange stødt på kyssepolitikkerne. Ifølge forsker Else-Marie Buch Leander fra Paradox er omgangen med børn blevet professionaliseret i takt med, at frygten for pædofili er vokset. 

- I den proces, hvor dét at vise glæde for et barn er blevet mistænkeliggjort, er der opstået en angst for, at ens handlinger kan misforstås. Tidligere var omgangen mere familiær, og pædagoger kunne godt give børnene et kys, siger Else-Marie Buch Leander til Berlingske.

Splittet landsforening

Hos forældrenes landsforening, FOLA, er formand Dorthe Boe Danbjørg splittet, hvad angår spørgsmålet om kys. 

- Jeg tror, at både pædagoger og forældre har brug for reglerne, men slagsiden er, at det tager noget ægthed ud af den omsorg, som vores børn skal have, siger FOLA-formanden til Berlingske.