Samfund

Inderhavnsbro i København åbner torsdag aften

Inderhavnsbroen Twitter / Twitter

Inderhavnsbroen i København åbner officielt 19. august, men Københavns Kommune oplyser, at broen åbner allerede torsdag klokken 18.

- Rygterne er sande. I aften klokken 18 sker det. Endelig!

I  tweet bekræfter Morten Kabell, Enhedslistens teknik- og miljjøborgmester i København, at Inderhavnsbroen i København, som bliver officielt åbnet 19. august, åbner for trafik allerede torsdag aften klokken 18.

Københavns Kommune oplyser også i en pressemeddelse, at broen, som blev afleveret til kommunen 1. juli fra entreprenørfirmaet Valmont SM, er klar til at blive taget i brug af københavnerne torsdag aften klokken 18.

- Inderhavnsbroen bliver officielt indviet fredag den 19. august ved en festlig københavnerbegivenhed på begge sider af havnen. Men Københavns Kommune og A.P. Møller Fonden – der har finansieret både Inderhavnsbroen og de mindre kanalbroer Trangravsbroen og Proviantbroen ved siden af – har valgt allerede nu at åbne broen, så københavnerne og byens gæster med det samme kan få gavn af den, skriver Københavns Kommune i pressemeddelelsen.

Københavns Kommune oplyser også, at den nye bro fungerer på samme vilkår som to andre ikoniske broer i København.

- Inderhavnsbroen har samme spærretider for sejlere og åbner på samme vilkår som Knippelsbro og Langebro. Det vil sige, at Inderhavnsbroen ikke åbner på faste tidspunkter, som man kender det fra Trangravsbroen, men kun når der er bestilt en åbning. Københavns Kommune forventer kun få åbninger af Inderhavnsbroen for fritidssejlere, da størstedelen vil søge ind i Christianshavns Kanal. Inderhavnsbroen vil herudover blive åbnet hver morgen og aften i sommersæsonen, når færgen til Hven lægger til i Havnegade, skriver Københavns Kommune i pressemeddelsen.

I har ventet. Vi har ventet. Og nu er den klar: Inderhavnsbroen åbner i dag kl. 18! Nyd sommeren og Københavns nye...

Posted by Københavns Kommune on Thursday, July 7, 2016

 Den nye bro har været længe undervejs og har været ramt af mange forsinkelser og økonomiske problemer undervejs. Senest gav forårssolen byggeriet problemer - Inderhavnsbroens skydefag, som blev monteret i august sidste år, begyndte at vride sig i varmen.

- Når solen begynder at skinne, bliver skydefagenes overflade meget varmere end undersiden, og så krummer broen. Det er der egentlig taget højde for i projekteringen. Men hvis der er en skæv opvarmning, så kommer der en uventet vridning, der betyder, at broen ikke kan lukke, har civilingeniør Erik H. Sørensen, der er byg­herrerådgiver i Københavns Kommune, sagt til Ingerniøren.

Det er A. P. Møller Fonden og Københavns Kommune, der har finansieret broprojektet, der har været over fem år undervejs - selv om entreprenørfirmaet Pihl & Søn, der vandt entreprenørudbuddet på broen, der i 2011 havde et samlet budget på 202,2 mio. kroner, forventede at kunne levere broen i februar 2013. Men i 2013 gik Pihl og Søn konkurs, og efter at både Københavns Kommune og A. P. Møller Fonden havde bevilget ekstra penge til projektet, løb det samlede budget året efter på 305 mio. kroner.

1. juli i år kunne entreprenørfirmaet Valmont SM aflevere den færdige bro til Københavns Kommune.