Samfund

Ny undersøgelse: Så mange vil ikke dele økonomi med partneren

Hver tredje dansker i parforhold har ikke fællesøkonomi med sin partner, viser ny undersøgelse.

What’s mine is yours, baby? Eller hvad?

Hver tredje dansker i et parforhold har ikke fuld fællesøkonomi med sin partner. Det viser en ny måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

I stedet deles fællesudgifterne til for eksempel husleje, mad og børn, mens de resterende penge holdes adskilt.

Individualisterne

Idéen med 'mine penge og dine penge' er en voksende tendens, der er blevet mere og mere populær siden årtusindskiftet. Det fortæller eksperter, som Politiken har talt med.

Det er et udtryk for vores individualistiske livsstil i dagens Danmark, vurderer studieleder på Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, Torben Bechmann Jensen.

- Det ’fornuftige menneske’ i dag er individualist. Når vi møder en udfordring eller noget nyt, tænker vi, hvordan skal jeg tænke om det, før vi tænker, hvor stiller det min familie og mit parforhold, siger han til Politiken.

Separat økonomi vinder frem

Også ekspert i familieret, advokat Anja Cordes, ser en klar tendens til mindre fælles og mere separat, når det kommer til pengepungen.

- Selv om de fleste stadig kører hele molevitten ind på én konto, er der i dag en større tendens end tidligere til, at man har mere separat privatøkonomi. Det er en tendens, der især er slået igennem op gennem 00’erne og blandt den nuværende forældregeneration, siger hun til Politiken.