Samfund

Ny dansk forskning: Alzheimers kan opdages før man bliver syg

Ny opsigtsvækkende forskning viser, at det snart bliver muligt at lave test af hjernen, så man kan se, hvem der er i risiko for at udvikle Alzheimers.

En ny opsigtsvækkende demensforskning blev i præsenteret i Bella Centret i Købehavn. Snart vil man kunne se, hvem der er i risiko for at udvikle den uhelbredelige sygdom Alzheimers længe inden sygdommen bryder ud.

Det er den danske professor Maiken Nedergaard, der står i spidsen for de banebrydende resultater.

Ved at foretage en såkaldt diagnostisk test af raske hjerner ved en MRI-scanning, kan man se, hvem der vil udvikle demenssygdommen senere i livet.

I 2013 opdagede den danske forsker, at hjernen renser sig selv for affaldsstoffer, mens vi sover. Nu er hun så igen klar med ny forskning, der viser, at hjernen er dårligere til netop denne renselsesproces hos personer med Alzheimers - allerede mens de er raske.

"Opvaskemaskinen" fungerer dårligere

Forskningen viser, hvordan rensesystemet fungerer på mus. Når musen er vågen, renses der næsten ikke, mens der er høj aktivitet, når musen sover.

Ved at scanne hjernen på mus flere gange hvert sekund har Maiken Nedergaard nu opdaget, at hjernens såkaldte opvaskemaskine fungerer dårligere for patienter med Alzheimers - også allerede inden de bliver syge.

- Potentialet er ikke bare at vi kan diagnosticere patienter, der formentlig kommer til at lide af Alzheimers senere i livet. Vi kan også gå ind og bruge det som et redskab til, hvordan vi kan helbrede Alzheimers, siger Maiken Nedergaard, der er hjerneprofessor ved Københavns Universitet, til TV 2.

Etisk Råd: - Problematisk

Metoden mangler at blive testet på mennesker, men allerede inden for et års tid kan forskningen blive til reelle demens-test af danskere. Og det har store fremtidsmuligheder, mener Nationalt Videnscenter for Demens.

- Det er helt ny viden om en mekanisme i hjernen, vi ikke har kendt til før. Med stort potentiale for, hvad det kunne betyde - ikke kun for Alzheimers men også for andre hjernesygdomme, siger Gunhild Waldemar, der er professor og leder ved Nationalt Videnscenter for Demens.

Håbet er, at man på sigt kan finde medicin, der kan få hjernens ”opvaskemaskine” til at virke bedre og dermed forhindre Alzheimers. Men så længe kuren ikke er fundet, mener Etisk Råd, at det kan være problematisk at få viden om, at man en dag bliver syg.

- For nogen er det en god viden, for andre er det en rigtig, rigtig svær viden at bære videre på, fordi det simpelthen bliver en slags sort sky over deres liv, siger Mickey Gjerris, der er lektor i bioetik og medlem af Etisk Råd.

- Afgørende at teste ny forskning

Forskeren Maiken Nedergaard mener, at det er afgørende at teste den nye opdagelse:

- Det er den eneste måde man kan finde nye behandlinger på, siger hun til TV 2.

På dagens konference blev forskningsresultaterne også modtaget positivt af de flere tusinde fremmødte - og det forstår den danske forsker godt:

- Det giver måske en smule håb, for det findes der ikke i de nuværende behandlingsmåder, siger Maiken Nedergaard til TV 2.

Sidste år flyttede Maiken Nedergaard sin forskning fra USA til Danmark og hun står nu i spidsen for det store hjerneforskningscenter 'Center of Basic and Translational Neuroscience' på Københavns Universitet.