Samfund

Efter fem års rejse: I morgen når rumfartøj med dansk udstyr Jupiter

Efter fem års rejse gennem verdensrummet når et rumfartøj med danske stjernekameraer tirsdag frem til Jupiter.

Godt 720 millioner kilometer fra Jorden er et ubemandet rumfartøj i fuld fart på vej mod Jupiter.

Fakta om Jupiter:

  • Jupiter er en gigantisk gasplanet - man kan således ikke lande på den.
  • Den er 300 gange større end Jorden.
  • Jupiter er sandsynligvis den første planet, der blev dannet, hvorfor den har haft afgørende betydning for dannelsen og udviklingen af andre planeter i vores solsystem.
  • Jupiters enorme magnetfelt og tyngdekraft beskytter Jorden mod objekter fra det ydre rum.

Kilder: John Leif Jørgensen, DTU Space, Nasa og Ritzau.

Her skal rumsonden Juno i kredsløb omkring planeten, for at vi jordboere kan indsamle viden om, hvordan vores solsystem er dannet. Missionen skal også afklare, hvor man med fordel kan lede efter liv andre steder i universet.

Tirsdag klokken 5.18 dansk tid indledes en 35 minutter lang proces, hvor motorer i sonden tændes, så den kan sendes i kredsløb om solsystemets største planet.

Meget kan gå galt

- Det er lidt af en cliffhanger (afgørende øjeblik, red.), for der er meget, der kan gå galt, siger John Leif Jørgensen, der er professor i rumfartsteknologi og afdelingsleder i DTU Space, om øjeblikket, hvor Juno skal ind i kredsløb om Jupiter.

- Det hele skal ske lige på et bestemt tidspunkt. Sker det ikke lige på det tidspunkt, får vi os en meget dyr tur videre ud i rummet, forklarer han fra Nasas JPL-center i Californien.

Fløjet tre milliarder

Tager rumsonden en tur videre ud i rummet, vil den falde tilbage mod solen og først nå Jupiter igen om 11 år.

- Det vil ikke være populært, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Helt ubemandet er rumsonden dog ikke - om bord er nemlig tre Legofigurer, soom er lavet i samarbejde mellem NASA og Lego for at inspirere børn til at udforske videnskab, matematik og teknologi, skriver Space.com. De tre figurer forestiller den romerske gud Jupiter, hans kone Juno, og "'videnskabens fader' Galileo Galilei.

Alle holder vejret

Juno har på de fem år, rejsen har taget, bevæget sig fra jorden og næsten tre milliarder kilometer op gennem verdensrummet via andre planeter for at komme frem til destinationen.

Hvis alt forløber planmæssigt, burde rumfartsorganisationen Nasa modtage signaler fra sonden med de 48 minutters forsinkelse, der følger af den astronomiske afstand mellem Jupiter til Jorden.

- Vi kan reelt set ikke gøre andet end at holde vejret. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at forberede os. Der er jo ikke andet for end at håbe, at det går godt, siger John Leif Jørgensen.

Danmark bidrager med kompas

Nasa står bag missionen, og Danmarks nationale rumforskningsinstitut, DTU Space, er sammen med et italiensk hold de største udenlandske partnere.

DTU Space har bidraget med fire stjernekameraer, der bliver brugt som kompas.

Det ekstreme miljø, som er omkring Jupiter, betyder, at elektronikken skal kunne fungere i minus 150 grader og kunne holde til kraftig stråling. En af løsningerne er blandt andet at pakke instrumenterne ind i 24 karats guld som beskyttelse.

Fakta om Juno-missionen:

  • Rumsonden Juno skal i kredsløb om planeten Jupiter, for at finde ud af hvordan vores solsystem er dannet.
  • Efter en rejse på fem år og 720 millioner kilometer får planeten Jupiter et sjældent besøg fra Jorden, når rumsonden Juno tirsdag morgen dansk tid ventes at komme i kredsløb om planeten.
  • Missionen skal undersøge, hvor meget vand der er i Jupiters atmosfære, for det kan give ny viden om planeters dannelse.
  • Måle temperaturer, skyformationer og komposition dybt inde i dens atmosfære.
  • Kortlægge dens magnetfelt og gravitationsfelt for at afdække dens indre struktur.
  • Undersøge magnetosfæren omkring dens poler for at få viden om, hvordan planetens magnetfelt påvirker dens atmosfære.

Kilder: John Leif Jørgensen, DTU Space, Nasa og Ritzau.