Samfund

Terrorfrygt får hver 8. dansker til at ændre rejseplaner

13 procent af danskerne har ændret en planlagt tur til udlandet på grund af terrorfrygt - og de største rejsebureauer oplever tilbagegang for Tyrkiet.

Rejsevejledning til Tyrkiet

Det danske udenrigsministerium har onsdag ændret sin rejsevejledning til Tyrkiet og advarer nu om stor risiko for terrorangreb - blandt andet mod turister og andre rejsende.

Risikoen er ifølge ministeriet størst i f.eks. indkøbscentre, minibusser, undergrundsbaner og større turistattraktioner.

Danskere opfordres til at undgå eller minimere ophold på steder, hvor mange mennesker er samlet.

Frygt for terror har i løbet af de seneste år fået hver 8. dansker til at ændre en planlagt tur til udlandet. Det fremgår af en meningsmåling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken før angrebet i Istanbuls Atatürk-lufthavn.

Således har 13 procent af de i alt 1.218 adspurgte i målingen svaret, at de er helt enige eller overvejende enige i, at de i løbet af de seneste år har ændret planlagt(e) tur(e) til feriemål i udlandet på grund af frygt for terror. 66 procent har svaret, at de er overvejende uenige eller helt uenige – og har altså ikke ændret for eksempel en planlagt ferie til udlandet på grund af terrorfrygt.

Tyrkiet vælges fra - Spanien vælges til

Blandt andet Tyrkiet har det seneste år flere gange været ramt af terrorangreb. Senest tirsdag, hvor mindst 41 personer blev dræbt og adskillige andre såret, da terrorister slog til mod Atatürk-lufthavnen i Istanbul.

Spies top-5 populære feriedestinationer

Spies’ top-5 over mest populære destinationer:

 1. Mallorca
 2. Tyrkiet
 3. Kreta
 4. Rhodos
 5. Gran Canaria

Terrorangrebene i Tyrkiet har nu fået den direkte konsekvens, at mange danskere har droppet sommerferien til landet og i stedet rejser til hovedsageligt Grækenland eller Spanien, viser en rundringning, som TV 2 har foretaget til fem af Danmark største rejseselskaber.

Danskerne er et rejsende folkefærd. Vi stopper lige op for et øjeblik, når der sker noget ude i verden, men så når vi frem til, at det ikke kan være anderledes

Peder Hornshøj

Samtidig har flere af rejsebureauerne helt lukket ned for rejser til Tunesien og Egypten efter terrorangreb i de pågældende lande. Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle rejser til Tunesien, der den 22. juni forlængede landets undtagelsestilstand til den 21. juli 2016, og Egypten var begyndt at være en populær destination for sommerferier, men blev sidste år ramt af en række terrorangreb.

- Vi kan se, at der er nogle meget store ændringer (i danskernes rejsemønstre, red.), og at danskerne søger mod tryghed. Man vælger en destination som Tyrkiet fra og søger i høj grad mod spanske destinationer, hvor en ø som Mallorca er rigtig populær, siger Nikolai Johnsen, der er pressechef i Star Tour.

Bravotour mest populære destinationer

Bravotours’ top-5 over mest populære destinationer:

 1. Mallorca
 2. Costa del Sol
 3. Kreta
 4. Rhodos
 5. Bulgarien

I Star Tour er antallet af rejser til Tyrkiet faldet med 20 procent siden sidste år, mens destinationer som Ibiza og Cypern er steget med henholdsvis 80 og 20 procent.

I Spies er antallet af rejser til Tyrkiet faldet med 10 procent, men landet kommer stadig ind på en 2. plads efter den spanske ø Mallorca, når det gælder antallet af rejsende.

Bulgarien har fået en renæssance

I Bravo Tours er rejser til Tyrkiet også faldet voldsomt med 20 procent på trods af, at rejseselskabet stadig sender 170.000 til 200.000 danskere til Tyrkiet i år.

Her fremhæver man Bulgarien som et populært alternativ til Tyrkiet.

- Sortehavskysten, som for syv til otte år siden var meget populær, er ved at komme tilbage. Det skyldes formentlig, at prisniveauet minder om Tyrkiet, hvor man kan få meget for sine penge i forhold til andre populære feriesteder, siger den administrerende direktør i Bravo Tours, Peder Hornshøj.

Afstemning

Hvilken af disse fem destinationer ville du helst rejse på sommerferie til?

Det kan man også hos Spies nikke genkende til.

- Det er den destination, der er vokset mest hos os i år. Den er faktisk fordoblet, oplyser Carlos Cebrian, der er produktchef i Spies.

50 procent færre rejsende til populær tyrkisk lufthavn

Tal for lufthavnstrafikken i den tyrkiske lufthavn Alanya, som TV 2 har fået, taler desuden deres tydelige sprog.

Således var der i maj tale om en nedgang på 23 procent, når det gælder rejsende fra Danmark, mens der var tale om en nedgang på 28, 50 og 52 procent for henholdsvis finske, svenske og norske rejsende til Alanya.

Det skyldes, ifølge Peder Hornshøj, at danskerne hurtigere ryster frygten for terror efter et terrorangreb af sig end f.eks. vores skandinaviske naboer:

- Danskerne er et rejsende folkefærd. Vi stopper lige op for et øjeblik, når der sker noget ude i verden, men så når vi frem til, at det ikke kan være anderledes – vi skal jo af sted, hører vi. Der er vi danskere nok lidt mere jordbundne, siger han.

Star Tour mest populære destinationer

Star Tours top-4 over mest populære destinationer:

 1. Mallorca
 2. Kreta
 3. Rhodos
 4. Alanya

Megafon-målingen viser desuden, at 17 procent af danskerne undgår specifikke steder som f.eks. turistattraktioner og togstationer på grund af frygt for terror, når de rejser i udlandet. Det er omvendt ikke tilfældet for 56 procent af danskerne. 

Russerne holder sig i år helt væk fra Tyrkiet

Samlet set faldt antallet af rejsende i travle Alanya Lufthavn fra et niveau på over 1,3 millioner rejsende i maj 2015 til 639.265 i maj 2016 – det er et fald på 52 procent. Især de russiske rejsende holdt sig med et fald på 98 procent fra 415.470 til 9.320 i meget høj grad væk fra Tyrkiet.

Det skyldes blandt andet, at den russiske præsident, Vladimir Putin - i forbindelse med den diplomatiske krise mellem Tyrkiet og Rusland på grund af nedskydningen af et russisk jagerfly - i november opfordrede russerne til ikke at rejse til Tyrkiet i år.

Danskernes favoritsteder er helt klart de spanske øer, men også de græske er populære – ifølge Peder Hjornshøj, gælder det dog ikke græske øer som Lesbos og Cos, der fortsat lider under det dårlige ry de blandt turister fik under den massive flygtningestrøm til de græske øer sidste sommer.

Især de kanariske øer, Rhodos og Kreta ligger højt på alle rejseselskabernes liste over de mest populære destinationer i år.

Den omtalte Megafon-måling er foretaget før angrebene tirsdag i lufthavnen i Istanbul.