Røgfrit Danmark: I 1990’erne røg eleverne bare løs i skolen

Hele Danmark skal være røgfrit, lyder ambitiøs målsætning, men det er ikke længe siden, at skoleelever havde rig mulighed for at ryge løs i skolen.

Sundhedsstyrelsen vil have gjort hele Danmark røgfrit, og det er kulminationen på en lang række initiativer, der de seneste årtier har haft som mål at fjerne røg fra vores hverdag.

Som du kan se i indslaget øverst i artiklen, havde eleverne på landets folkeskoler frit slag til at ryge løs – også når de var i skole. I 1993 foreslog Tobaksskaderådet, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen, at rygning blev forbudt på landets skoler. Her et kvart århundrede senere er ambitionen, at det ikke kun er landets skoler, der skal være røgfri, men hele landet.

Selv om indsatsen mod rygning har været massiv – ikke mindst med rygeloven i 2007, der blandt andet forbød rygning på skoler og mange andre offentlige steder – er der fortsat mange unge, der ryger.

Så mange unge ryger hver dag

I 1993, hvor indslaget øverst i artiklen blev sendt, røg hver fjerde elev i niende og tiende klasse. Den seneste undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 18 procent af de 15-årige ryger jævnligt. Med andre ord er der fortsat mange unge rygere.

Svend Otto Nielsen, der dengang gik i niende klasse på Risingskolen i Odense, fortalte TV 2, hvorfor han røg 10 cigaretter om dagen.

- Det er, fordi mine kammerater gør det, forklarede Svend Otto Nielsen.

Børnerygere åbne over for røgfri skole

Alligevel var folkeskoleeleven åben over for udsigten til et rygeforbud på skolen.

- Det ville være en god idé, fordi så var der måske flere, der stoppede, for så kan de jo ikke ryge i skolen. Så skal de vente helt, til vi er færdige med skolen, og så gider de lige pludselig ikke mere, lød det dengang.

Netop Risingskolen i Odense var en af de skoler, der dumpede en undersøgelse foretaget af Tobaksskaderådet, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen. Risingskolen bestod ikke, fordi eleverne i ottende til tiende klasse uden problemer måtte ryge i skolens rygerum. Næsten halvdelen af skolerne dumpede undersøgelsen i 1993.

Inspektør: Røgfri skole har lange udsigter

Selv om inspektøren på Risingskolen gerne så et røgfrit skolemiljø på landets folkeskoler, er det ikke noget, man gør med et snuptag. Det er forældrene, der sammen med deres børn, bør bestemme, om barnet må ryge eller ej.

- Rygning har alle dage været noget, man har haft et særsyn på, at det er en ret, man har, og det er for vores vedkommende et forhold mellem eleverne og deres forældre, forklarede Risingskolens daværende skoleinspektør, Johnny Rasmussen.

Han fik ret. Der skulle gå år, før anbefalingerne fra Tobaksskaderådet, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen blev ført ud i livet. Det var dog politikerne og ikke forældrene, der i sidste ende bestemte, om børnene skulle have lov til at ryge på skolen eller ej.

Har det så hjulpet?

De tre foreninger bag undersøgelsen krævede i 1993 et totalt forbud mod rygning på skolerne, og det kom med rygeloven i 2007.

Selv om næsten hver femte af de 15-årige i dag fortsat defineres som rygere, ser det ud til, at man på Risingskolen har fået ændret rygevanerne markant.

Ifølge Risingskolen fortæller 13 procent af eleverne i syvende til tiende klasse, at de har prøvet at ryge, men det er kun nogle få af skolens elever, der ryger hver dag.

Se videoen øverst i artiklen.