Samfund

Jødisk debattør meldte Facebook-trussel til politiet: Jeg bliver bange

Jonatan Møller Sousa, jødisk debattør, har meldt Facebook-trussel til politiet.

Når debatten om Israel og Palæstina er på sit højeste, bliver Jonatan Møller Sousa, jødisk debattør og næstformand i Dansk Zionistforbund bange. For så kan han se til frem til at blive truet på livet på Facebook, fortæller Jonatan Møller Sousa i Go' Morgen Danmark.

Han har nu meldt en af truslerne til politiet.

- Der kommer mange trusler mod mig. Noget af det er en del af debatten. Men der var en, der var postet på personens egen side med mit billede og telefonnumer. Der blev jeg rigtigt bange, siger Jonatan Møller Sousa, der fortæller, at personen i Facebook-opslaget skrev om Jonatan  "det her er luder-zionister" og fortsatte "i ved vad I skal gøre, oh brødre og søstre i Allah".

- Jeg snakkede med min familie, og vi blev enige om, at jeg skulle melde det til politiet. Vi tog det simpelthen virkelig alvorligt, og jeg blev oprigtigt bange, siger Jonatan Møller Sousa.

Kant er OK

Han siger til Go' Morgen Danmark, at det er i orden, at folk kalder ham "dum" og "ond" og andre ting i en hed debat.

-Jeg er jøde og deltager rigtigt meget i debatten omkring Israel og Palæstina, og jeg holder rigtigt meget af Israel, og det er der nogen, der bliver rigtigt vrede over. På de sociale medier og på emails får jeg rigtig mange beskeder om, at jeg er meget, meget dum og ond og lignende, og det er grundlæggende okay. Det er okay, man snakker til mig. Jeg er en offentlig person, og der må gerne være kant på. Men hvis jeg bliver bange, hvis jeg føler mig rigtigt truet, melder jeg det til politiet, siger Jonatan Møller Sousa.

44 anmeldelser i 2015

Rigspolitiet har for første gang kortlagt antallet af anmeldte hadforbrydelser på nettet, og opgørelsen viser, at der blev anmeldt 44 sager i 2015 - men det er formentlig kun toppen af isbjerget, mener Jørn Kjer, politiinspektør hos Nationalt Forebyggelsescenter (NFC) hos Rigspolitiet.

- Det er jo ikke særligt mange sager. Der er jo undersøgelser, der viser, at der er nogle mørketal omkring det her. Selvfølgelig er der et mørketal, det kan vi i dialog med de forskellige organisationer være med til at sige, hvordan får vi de tal frem, siger Jørn Kjer.

For Jonatan Møller Sousa var det frygten, der fik ham til at anmelde en af de grove trusler.

- Jeg er nødt til at gøre et eller andet med min frygt. Jeg er lidt bange hver dag, og når debatten om Israel og Palæstina er virkelig hård, er jeg endnu mere bange. Jeg ved altid, om min dør er låst, jeg har også to låse, og nogle gange låser jeg to gange. Jeg ved altid, hvor jeg skal flygte hen, hvis der skulle komme nogen, der vil mig noget ondt. Når jeg føler det alvorligt, så anmelder jeg det til politiet - også for at gøre et eller andet. Jeg har ikke våben selv, det har politiet, siger Jonatan Møller Sousa.